Tijdens funderingsonderzoek tegen de oostgevel van het gebouw De Trapkes en de achterliggende bebouwing werd in een drietal werkputten muurwerk ontdekt. In de meest noordelijke werkput werd onder de fundering van de huidige oostgevel van het gebouw muurwerk zichtbaar met een baksteenformaat van ca. 24 x 12 x 6 cm. Dit zou kunnen betekenen dat de zijgevel van de Trapkes op de funderingen van de stadsmuur staat. Haaks hierop (dus dwars over de Nieuwe Weg) stond 'koud' een tweesteens brede spaarboog fundering.
Waarneming Nieuwe Weg / de Trapkes 2003
In de meest zuidoostelijke werkput (langs de zijgevel van de jongere achterbouw van de Trapkes werd een minimaal 70 cm. dikke muur aangetroffen met een baksteenformaat van 22/23 x 10 x 4/5 cm. De bakstenen zijn veelkleurig. Tussen beide werkputten in werd een zware muur aangetroffen met een kleiner baksteenformaat. Gezien de afwerking en het baksteenformaat was dit niet de stadsmuur in de oorspronkelijke vorm. Misschien is er een relatie met de spaarboog, aangetroffen in de hierboven genoemde werkput en hebben we te maken met bebouwing van na de sloop van de stadsmuur of Tolbrugpoort.
In 2005 kon de stadsmuur op zeer korte afstand van de zijgevel van de Trapkes blootgelegd worden. Niet alle muurdelen ,gezien in 2003, konden in verband worden gebracht met de stadsmuur.