Moerenpad en Dwarsmoerenpad (Haagse Beemden)

Gebieden
1500 tot heden
1459 1459

De kapel van Gageldonk aan de Moerenstraat, het huidige Moerenpad, 1959. Foto: Hans Chabot. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Dit fietspad door de Haagse Beemden werd in 1979-1980 aangelegd op het tracé van de oude Moerenstraat. De naam Moerenstraat werd later, in 1981 veranderd in Moerenpad. Het Moerenpad en het Wilderdpad vormen de centrale fietsontsluiting van de Haagse Beemden. Het Moerenpad begint bij het Hooghuis van Gageldonk en de kapel en loopt tot aan de Rietdijk. Het Dwarsmoerenpad werd in 1992 aangelegd van het Moerenpad naar de Burgstsedreef. Dit pad staat dwars op het Moerenpad, vandaar de naam. Het Dwarsmoerenpad leidt langs Heksenwiel. Zie voor deze naam onder winkelcentrum Heksenwiel.

Het oude Moerenstraatje

De Moerenstraat moet uit de middeleeuwen dateren, maar de naam Moerenstraatje komen we pas voor het eerst tegen in de legger van openbare wegen (een registratie van openbare wegen dus) van Princenhage van 1870. In 1949 werd, bij het invoeren van de nieuwe huisnummering in Prinsenbeek, de naam Moerenstraat bevestigd.
Volgens de toponymist Chr. Buiks is moer Middelnederlands voor slijk, moeras. Vergelijk het Engelse moor. Moer is een zeer veel voorkomende benaming voor venige gronden en ook de zuidelijke naam voor turf. De Bredase naamkundige J.H. Hoeufft schrijft in 1838: "Moeren voor Moerlanden, t welk echter ook veel gezegd wordt van slijkige drasse landen, elders ook broeklanden genaamd."

Kapel Heilige Maria en Dymphna

In de buurt van het Hooghuis staat de kapel. Dit gotische gebouwtje is gebouwd tussen 1504 en 1520. Oorspronkelijk was de kapel gewijd aan de Heilige Maria. Later werd hier de Heilige Dymphna of Dimfna vereerd. Deze heilige is de patrones van de bezetenen en geesteszieken en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. Dymphna is ook de patrones tegen Alzheimer, een moderne invulling van een oud patronaat. Er vinden hier veel religieuze activiteiten plaats, zoals de zogenaamde Stille Wandeling, een meditatieve wandeling, een eucharistieviering op de feestdag van de H. Dymphna en Vespervieringen, samen bidden. We kunnen ook gewoon een kaarsje opsteken.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).
Herman Dirven, De gebouwen op het grondgebied van de vroegere heerlijkheid Gageldonk Hambroek van 1800 tot heden, in Hage nummer 22, mei 1978.
Karel Leenders, Gageldonk, in Hage nummer 21, december 1977.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven