De Kapelstraat
De Kapelstraat wordt volgens Buiks regelmatig genoemd vanaf 1548. In 1548: De Capelstrate en in 1642: de Cappelstraet. De vorm Kappelstraat was blijkbaar in de volksmond de meest courante vorm. Buiks vermeldt één maal een Ste. Geertruijdenstraetken, in 1606. Waarschijnlijk is deze identiek met de Kapelstraat. Op het minuutplan van het kadaster van Princenhage van 1824 wordt de straat het Kappel Straatje genoemd en in de legger van openbare wegen van Princenhage (een register van openbare wegen) van 1878 het Kapelstraatje.
Bij besluit van de gemeenteraad van Princenhage van 22 augustus 1933 kregen enkele straten in de kom van de Beek officiële straatnamen. De huizen bleven echter genummerd per wijk. De naam Kapelstraat werd bij deze gelegenheid bevestigd. In 1942 werden de huizen in Wijk A, de kom van de Beek, per straat genummerd. Op 3 augustus 1949 besloot de gemeenteraad van Beek (N.B.) de nummering per wijk in de gehele gemeente te vervangen door een nummering per straat. Op 1 juli 1951 werden de nieuwe plaatsnaam en gemeentenaam Prinsenbeek, de nieuwe straatnamen en de nieuwe huisnummers in één keer ingevoerd. De naam Kapelstraat werd bij deze gelegenheid nogmaals bevestigd.
De Vredeskapel
Na de Tweede Wereldoorlog werd in de Kapelstraat, op de hoek van de Pasquelaan, weer een kapel gebouwd. Op 30 oktober 1944 werd Beek bevrijd door soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie. Bij het Nieuw Veer woedde eind oktober 1944 gedurende drie dagen een hevige slag en de Beek behoorde ongeveer acht dagen tot het strijdgebied. Zie ook onder Nieuwveerweg. De bevolking van de Beek beloofde aan de Heilige Maria een kapel te bouwen als men van oorlogsgeweld- en schade verschoond mocht blijven. Burgemeester Baetens droeg het idee aan om de oude Mariakapel van Gageldonk, toen nog gemeente Prinsenbeek, te laten restaureren en hiervoor te bestemmen. Deze kapel was al lange tijd buiten gebruik. Het lukte echter niet om hiervoor voldoende belangstelling te kweken bij de Bekenaren. In de Kapelstraat werd vervolgens een Mariakapel gebouwd die op 24 mei 1953 werd ingezegend. In de kapel hangt een marmeren plaquette met de tekst: ‘In de Tweede Wereldoorlog bleef Prinsenbeek voor grote rampen gespaard. Uit dankbaarheid werd door de gemeenschap deze kapel gebouwd. Met eerbied gedenken wij allen die in de strijd voor de vrijheid het offer gaven van hun leven.’
In de jaren zestig begon de grote leegloop van de katholieke kerk en ook de Mariakapel ondervond daarvan de negatieve gevolgen. De gemeente Prinsenbeek nam daarom de kapel over en herdoopte hem tot Vredeskapel. Bij de dodenherdenking van 4 mei 1980 werd hij officieel in gebruik genomen. Elk jaar op 4 mei vindt op deze plaats de dodenherdenking plaats. In de kapel hangt een marmeren plaquette met daarop het logo van de Eerste Poolse Pantserdivisie en de namen van de Polen die in Prinsenbeek gesneuveld zijn van 31 oktober tot en met 2 november 1944.
Literatuur
Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (Breda, nog uit te geven).
Herman Dirven, ‘175 jaar parochie van Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart te Prinsenbeek’, in Hage nummer 2, oktober 1971.
H.J. Dirven, De geschiedenis van de parochie Maria ten Hemelopneming te Prinsenbeek (Prinsenbeek, 1979).
Herman Dirven, Parochie Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming te Prinsenbeek (Prinsenbeek, 1996).
Karel Leenders, ‘De ontwikkeling van Prinsenbeek’, in Hage nummer 24, december 1978.
Hans Luiken, Oorlog op de Beek, Prinsenbeek 1940-1944 (Prinsenbeek, 1994).