Bij de grote stadsingrepen in de jaren '80 en '90 hebben archeologen van de Gemeente Breda, samen met talloze vrijwilligers, soms letterlijk de onderste steen bovengehaald. Zo ook voorafgaand aan de bouw van wat nu de Baronesgarage heet, maar toen nog de Tolbruggarage werd genoemd. Tot in 1985 werd een groot deel van het terrein ingenomen de ABN bank en in de Nieuwstraat door het woonhuis en tuin van "van Mierlo". Net zoals de bank bekend stond als "de bank van Mierlo"
Breda ondersteboven (2), de Tolbrugstraat
05-03-2020
Archeologisch onderzoek in 1983 en 1985/86 heeft talloze sporen opgeleverd uit de vroegste geschiedenis van dit gedeelte van de stad. De eerste bewoners vestigde zich hier in de late 12e eeuw op het veen dat vermoedelijk door ontwatering een wat steviger ondergrond was geworden. In de late 13e eeuw gebruikte een pottenbakker het terrein als stortplaats voor z'n misbakken potten. Voor de archeologen een ware schatkamer. Als het terrein vanaf ca.1330 binnen de stadsmuren valt is het afgelopen met de brandgevaarlijke activiteiten en verdwijnt de pottenbakker.
Vanaf de 15e eeuw verschijnen er brouwerijen die via het watertje de Mosselkreek grondstoffen konden aanvoeren de vaten met bier konden verschepen. Uiteindelijk verandert in de jaren' 30 van de vorige eeuw dit stadsdeel van karakter door de bouw van de bank en stadsvilla met monumentale tuin.