Vianendreef, 'Koffiestraat' (Prinsenbeek)

Gebieden
1650 tot heden
1064 1064

De opening van de verharde Vianendreef in 1959. Foto Hans Chabot. (Beeldbank Stadsarchief Breda)

Karel Leenders noemt de Vianendreef een ontginningsweg langs de zuidrand van de voormalige Beekse Heide. Een ontginningsweg past in een groot opgezette ontginning, nabij Breda meestal van rond 1650. Op het minuutplan van het kadaster van Princenhage van 1824 heet de weg voor het eerst de Vianen Dreef. In de legger van openbare wegen van Princenhage (een register van openbare wegen) van 1878 staat de naam Vianendreef. De toponymist Chr. Buiks verklaart Vianendreef als waarschijnlijk genoemd naar een familie. Op 3 augustus 1949 besloot de gemeenteraad van Beek (N.B.) de nummering per wijk in de gehele gemeente te vervangen door een nummering per straat enwerd de naam Vianendreef bevestigd. Op 1 juli 1951 werden de nieuwe plaatsnaam en gemeentenaam Prinsenbeek, de nieuwe straatnamen en de nieuwe huisnummers in één keer ingevoerd.

'Koffiestraat'

Volgens de heer Joosen, die zijn herinneringen aan de Vianendreef en andere straten in 2005 vast legde in een in eigen beheer uitgeven boek, heette de Vianendreef in de volksmond de Koffiestraat. Vroeger werd volgens hem de Vianendreef niet anders genoemd. Wellicht dat de naam verwijst naar de kleur van het zand hier, bruin zand, koffiekleurig?

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (Breda, nog uit te geven).
A. Joosen, Herinneringen aan de Zanddreef, Prinsendreef, Egelpad, Patrijspad, Heibloempad, Krekelweg, Heidreef, Vianendreef, Korenpad, 1900-1960 (Prinsenbeek, 2005).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven