De toponymist Chr. Buiks heeft de eerste vermelding van Den Strijpenschen wech aangetroffen in stukken uit 1533. De naam Strijpenseweg werd afgewisseld met Strijpensestraat, bijvoorbeeld de Strijpense straete in 1670. In 1604 spreekt men van De Groote Weijde teynden den Strijpenschen wech, aende Schootsche strate. Werden de namen Schootsestraat en Strijpenseweg door elkaar gebruikt? De verklaring Buiks is eenvoudig: de weg naar het gebied de Strijpen.
Volgens de historisch-geograaf Karel Leenders was de Strijpenseweg een beemdenweg, de centrale toegang tot De Strijpen en de doorgaande weg naar de Haagse Dijk en Zwartenberg. Volgens Buiks worden de Strijpen al vermeld vanaf 1434. Strijp of streep is volgens Buiks een lang en smal perceel, vaak in de dorpsakker, maar ook in moergebieden. Moeren (percelen waar turf werd gestoken)werden uitgegeven in kleine strookjes. Voor eigen gebruik had een boer hier enkele jaren voldoende aan.
Op 3 augustus 1949 besloot de gemeenteraad van Beek (N.B.) de nummering per wijk in de gehele gemeente te vervangen door een nummering per straat. In 949 werd de naam Strijpenseweg bevestigd. Op 1 juli 1951 werden de nieuwe plaatsnaam en gemeentenaam Prinsenbeek, de nieuwe straatnamen en de nieuwe huisnummers in n keer ingevoerd. De Strijpenseweg loopt tegenwoordig door in de richting van de molen van Zwartenberg onder Etten. Het is dus een min of meer doorgaande weg. Het fietspad dat er naast ligt is dus niet overbodig.
De Strijpen
Volgens Buiks worden de Strijpen al vermeld vanaf 1434. Beemts opde Strepen, 1436. Beemden in Halle opte Strypen, 1499. De Gemeyn Strypen of Gemeen Strypen worden vermeld vanaf 1528. Strijp of streep is volgens Buiks een lang en smal perceel, vaak in de dorpsakker, maar ook in moergebieden. Moeren werden uitgegeven in kleine strookjes. Voor eigen gebruik had een boer hier enkele jaren voldoende aan. Buiks vermeld de Hoge Strijpen (vanaf 1505), de Lage Strijpen (vanaf 1474), de Lange Strijpen (vanaf 1568), de Noordstrijpen (vanaf 1667) en de Ooststrijpen (vanaf 1713).