Breda wordt gepromoot als Nassaustad. Tussen 1404 en 1566 was Breda de residentie van dit adellijk geslacht. Ook na 1566 waren de Nassaus en de Oranje-Nassaus nog tot 1795 heren en baronnen van Breda. Het thema Breda Nassaustad komt daarom ook nadrukkelijk terug in de straatnaamgeving. Meerdere straten zijn, direct of indirect, genoemd naar de Nassaus en de Oranje-Nassaus. De oudste Nassaustraatnamen zijn de namen die ontstaan zijn in de tijd dat de graven van Nassau en de prinsen van Oranje nog heer waren van Breda. We zouden denken dat een groot aantal topografische namen in Breda en omgeving naar de Nassaus zou verwijzen, maar de werkelijkheid is anders. Het is een relatief modern verschijnsel straten te vernoemen naar personen.
Een van de langste dreven rond Breda
De Royaaldreef in het Sint Annabos ligt in het verlengde van de Annadreef. Hij begint enkele meters vr het viaduct van de autoweg en ligt daarmee voor een klein gedeelte op het grondgebied van de gemeente Breda. Het grootste deel valt onder de gemeente Alphen Chaam. Hij is een van de langste dreven in de bossen rond Breda en wel drie of vier kilometer lang. De dreef moet genoemd zijn naar koning Willem III van Groot-Brittannië stadhouder van de Verenigde Nederlandse Provinciën, naar zijn moeder Mary Stuart, die Princess Royal was, naar zijn vrouw Mary Stuart II, die ook Princess Royal was. De Engelse titel Princess Royal werd in het Nederlands meestal vertaald als Prinses Royaal.
Koning van Groot-Brittannië
Willem III van Oranje (1650-1702) was prins van Oranje. Vanaf 1672 bestuurde hij als stadhouder Holland, Zeeland en Utrecht, sinds 1675 ook Gelderland en Overijssel en ten slotte sinds 1696 ook Drenthe. Vanaf 1689 regeerde hij als koning Willem III over Engeland en Ierland. Als koning van Schotland stond hij bekend als Willem II. Hij noemde zichzelf echter koning van Groot Britannië