In 1997 werd het project Breda-west uitgebreid met archeologisch onderzoek aan de noordzijde van de Backer en Ruebweg en wel tussen de wijk Kesteren en station Prinsenbeek. Het opgravingsterrein bevond zich op een dekzandrug, direct aansluitend op een laag en nat gebied aan de zuidzijde; het Hambroek.
Opgraving Kesteren / Moskes 1997-2000
Bronstijd
De meest in het oog lopende vondst betrof een zeer groot woonstalhuis uit de midden Bronstijd 1500-1100 v. Chr.. De afmetingen waren opmerkelijk: 29 x 5 meter met twee rijen middenstaanders. Op de dekzandrug is ook een groot aantal kuilen gevonden uit deze periode terwijl de waterkuilen zich in de laagte bevonden. In de kuilen werden vondsten gedaan zoals aardewerkscherven, spinsteentjes en een zeldzame bronzen sikkel. Uit de periode late Bronstijd - midden IJzertijd stammen acht huisplattegronden. De daarbij behorende bijgebouwen en spiekers bevonden zich nu ook op de flank van de dekzandrug. In één van de woonhuizen werd een enorme ingegraven pot gevonden die al snel de functie van "koelkast" kreeg toebedeeld. De aangetroffen waterputten en -kuilen waren over het algemeen vondstenrijk met aardewerkfragmenten, weefgewichten, slijpstenen en stukken maalsteen. Ook de (afval-) kuilen die zich in de nabijheid van de huizen bevonden waren over het algemeen vondstenrijk.
Latere perioden
In de late IJzertijd en Romeinse tijd lijkt de bewoning op deze plaats af te nemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het opgegraven areaal niet representatief hoeft te zijn voor de gehele dekzandrug. Er werd een tweetal boerderijen aangetroffen met enkele bijgebouwen en kuilen. Uit latere perioden zijn op Moskes geen sporen en/of vondsten aangetroffen.