Inmaakpotten en een Duitse legerlaars: een merkwaardige mix.

18-03-2024

De herinventarisatie van oud archeologisch onderzoek bij station Prinsenbeek leverde een aantal vondsten op die een merkwaardige combinatie vormden.

In 2008 werden voorafgaand aan de aanleg van een groot parkeerterrein ten zuiden van station Prinsenbeek sporen uit de Romeinse tijd aangetroffen. Daar tussendoor werd ook een afvalkuil de 1e helft van de 20ste eeuw opgegraven. Iets totaal anders dus.

Links de 2 inmaakpotten zoals ze tijdens de opgraving gevonden werden. Rechts het gebied tussen de spoorlijn en Kesteren en het in aanbouw zijnde Muizenberg rond 1992. (foto: Slagboom &Peters, coll. Stadsarchief Breda)

De kuil bevatte enkele vooroorlogse flessen, laat 19de eeuwse inmaakpotten (zie foto) en een zool van leren schoeisel dat door specialisten als een Duitse legerlaars uit WO II werd herkend.

Het nog landelijke gebied dat bekend stond als Kesteren (links) en Hambroek (rechts), eind jaren '60. Op de achtergrond landgoed Burgst. (foto: Gerard Spekman, coll. Stadsarchief Breda)

Via de website TopoTijdreis werd in ieder geval duidelijk dat er op het perceel waar de afvalkuil werd gevonden geen boerderij stond. In de directe omgeving stonden vanaf de late 19de eeuw tot eind jaren '70 wel enkele boerderijtjes. Ongetwijfeld had die afvalkuil een relatie met één van deze woningen. Maar hoe die zool van die Duitse soldatenlaars daar in terecht is gekomen blijft een raadsel......

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven