Het gebied tussen de tussen de A16, Backer en Ruebweg (noordelijke rondweg) en de Gageldonkseweg had reeds in 1994 een hoge archeologische verwachting gekregen op basis van karteringsonderzoek van archeologisch adviesbureau RAAP. Om eventueel behoud beter te onderbouwen heeft er in de zomer van 1999 een proefonderzoek plaatsgevonden.
Opgraving Gageldonkseweg 1999
Het archeologisch onderzoek geprojecteerd op de huidige topografie en op de topografische kaart van 1869. In grijs het omliggende onderzoek.
Vastgesteld werd dat het terrein zich op de overgang van een oude laagte "het Hambroek" en een tweetal lage dekzandruggen bevindt. Op de oostelijke dekzandrug bevonden zich sporen uit de Bronstijd en de overgang tussen vroege en late middeleeuwen. Deze sporen strekken zich verder naar het oosten uit. Op de westelijke dekzandrug werden sporen uit de vroege middeleeuwen gevonden. Hoewel het aantal sporen en vondsten gering was bleek de gaafheid opvallend. Met dit proefonderzoek werd dus inderdaad de hoge archeologische verwachting van het gebied beter onderbouwd.
Links een proefsleuf door het lage gedeelte van het terrein met zicht op de Moskesweg. Rechts in de cirkel onder de Backer en Ruebweg de duidelijk lagere ligging van het Hambroek. Deze laagte strekte zich oorspronkelijk nog verder naar het noorden uit.
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van