Korte Brugstraat (Centrum)

Gebieden
1275 tot heden
Str207 korte brugstraat gn19880013 Str207 korte brugstraat gn19880013

De Korte Brugstraat op een glasnegatief uit ongeveer 1930-1940. De opvallende klokgevel bestaat niet meer. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Korte Brugstraat vormt samen met de Lange Brugstraat en de Tolbrugstraat een belangrijke winkelstraat in het hart van Breda.

Men onderscheidt het ontstaan en de aanleg van de straten in de binnenstad algemeen in drie generaties. De eerste wordt gevormd door de wegen van de prestedelijke nederzetting (ontstaan in de twaalfde eeuw). Dit zijn van zuid naar noord de Ginnekenstraat, Eindstraat, Karrestraat Torenstraat en Vismarktstraat en waarschijnlijk ook de Schoolstraat en de Cingelstraat en van west naar oost de Ridderstraat, de Sint Janstraat en de Veemarktstraat (het gedeelte van de Molenstraat tot aan de Gasthuispoort). De tweede generatie, die aangelegd is tussen ongeveer 1275 en 1325, wordt gevormd door de Grote Markt, de Brugstraten, de Katerstraat (Catharinastraat), de Veemarktstraat (alleen het gedeelte tussen de Grote Markt en de Molenstraat), de Molenstraat, de Steenbrugstraat of Nieuwstraat (tussen de Karrestraat en de Waterstraat), de Waterstraat en de Visserstraat (inclusief een smalle straat ter plaatse van de huidige Havermarkt). De volgorde van aanleg van deze straten staat niet vast. Na deze generatie volgen als derde generatie de zogenaamde ‘nieuwstraten’, waarvan het jaar van aanleg nauwkeurig bekend is, vanaf 1490.
De Brugstraten verbinden de Markt met de Haagdijk, de westelijke ontsluiting van de middeleeuwse stad

Brugstraat en Korte Brugstraat

De Korte Brugstraat behoort dus, naar wordt aangenomen, tot de tweede generatie straten. De naam Korte Brugstraat komt voor het eerst voor in 1415. De naam betekent niets anders dan de straat die ligt in het verlengde van de Brugstraat of Lange Brugstraat. Er is geen bewijs dat de Korte Brugstraat ooit tot de Brugstraat is gerekend. Zie verder onder Lange Brugstraat.

Literatuur Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven