Het voetvolkkamp Overakker

Gebeurtenissen
1624 tot 1625
  • Legerkamp Ginneken, de voetvolkkampen zijn aangegeven met i (bron: Rooze & Eimermann 2004)  

Tijdens het beleg door Spinola gedurende 1624-1625 was er een legerkamp bij Ginneken gestationeerd. Spinola zelf was ook gelegerd in dit legerkamp. Vanwege zijn uitgestrektheid werd het legerkamp bij Ginneken in vijf afzonderlijke kampdelen verdeeld:

een kampdeel voor het voetvolk dat de insluitingswerken in het vak Ginneken moest bewaken en verdedigen voor het voetvolk dat bij de algemene reserve ingedeeld was.een kampdeel waar Spinola en zijn staf (alsmede een aantal regimentscommandanten)gelegerd waren.een kampdeel waar kanonniers en pontonniers ondergebracht waren, kanonnen geparkeerd stonden en voorraden kruit en projectielen opgeslagen waren.een kampdeel waar de verzorging van de troepen in de insluiting en -aanvankelijk- van de algemene reserve geconcentreerd was (het zogenoemde verzorgingsgebied).een kampdeel waar de ruiters en hun paarden waren ondergebracht die in het vak Ginneken opereerden en -aanvankelijk- ook zij die bij de algemene reserve waren ingedeeld.

Het bij Ginneken, voor het onder dak brengen van personeel, materieel en voorraden, bruikbare terrein bood voor een zo groot aantal troepen niet voldoende ruimte om -zoals bij Teteringen- een legerkamp in de klassieke, vierkante vorm in te richten. De vorm en de indeling moesten bij Ginneken aan het terrein ter plaatse worden aangepast.

Het voetvolkkampdeel (1) was zelf ook weer in twee delen verdeeld en gesitueerd op de Overakker tussen de huidige Valkenierslaan, Croystraat, Muiderslotstraat, Bavelselaan en Kerkhofweg.

Deze hutten in deze kampen staan per rij met de lengterichting naast elkaar, per regiment staat aan de achterzijde van de rij n tent, aan de voorzijde n barak. Vr de barak zijn iniedere rij pieken tegen een rek geplaatst. Daarvr is de wapenplaats gelegen waar de troep zich in carrvorm konden opstellen.

Het gelegerd voetvolk bestond uit drie regimenten Spanjaarden, een regiment Ieren, een regiment Engelsen, een regiment Bourgondis, een regiment Italianen, een regiment Duitsers en een regiment Portugezen, en daarnaast nog een aantal kleinere compagnie.

Literatuur
Rooze, J.P.M. & Eimermann, C.W.A.M. (2004) De Belegering van Breda door Spinola 162

Ook interessant

Straatnamen Overakker
Straatnamen Overakker 1500 tot heden
Historisch gezien behoort de wijk Overakker tot de voormalige gemeente...
Gebieden
Linie 1624-1625
Linie 1624-1625 1624 tot 1625
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) ging het om het bezit van ...
Gebeurtenissen
De Burcht en de "kasteel"straten  (IJpelaar)
Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de die...
Gebieden
Spinola neemt Breda in
Het Twaalfjarig Bestand was nauwelijks ten einde (1621) of de Spanjaar...
Gebeurtenissen
De Spinolaschans
Om de stad Breda tijdens het beleg van 1624-1625 uit te kunnen hongere...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief