Straatnamen Overakker

Gebieden
1500 tot heden
Str184 overakker 1925 Str184 overakker 1925

Historisch gezien behoort de wijk Overakker tot de voormalige gemeente Ginneken en Bavel. Deze wijk is echter gebouwd nadat Ginneken was geannexeerd door Breda. De straatnamen zijn dus gegeven door het gemeentebestuur van Breda.

Volksmond

Straatnamen zijn belangrijk om ons te ori├źnteren. In de middeleeuwen werden straatnamen spontaan in de volksmond gevormd. De straatnamen waren niet aangebracht op straatnaambordjes. Een straat kon daarom wel twee of meer namen hebben of langzaam maar zeker van naam veranderen. In het buitengebied werden vaak alleen de gehuchten benoemd en niet de wegen.
De toponymist Chr. Buiks heeft heel veel oude toponiemen verzameld van Ginneken. Een toponiem is de naam van een geografische eenheid, van akkers, gehuchten, maar ook van straten.
Meestal werden straten genoemd naar de functie, naar de richting waarin hij liep (Ginnekenweg), naar oritatiepunten, naar streeknamen, bijzondere gebouwen, naar eigenschapen van de straat (breed, smal, recht, krom, slikkerig enzovoorts) of naar de bewoners.

Overakker

De oudste vermelding van Overakker is volgens de toponymist Chr. Buiks van 1521: Overacker. De betekenis van Overakker is volgens hem waarschijnlijk de nederzetting aan de overzijde van de akker (in de zin van de dorpsakker van Ginneken).

Thematische straatnaamgeving

Slechts een klein gedeelte van Overakker is echter voorzien van oude straatnamen. Het grootste gedeelte valt onder de thematische straatnaamgeving. Zie verder onder Allerheiligenweg.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988 en 1996).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven