De Burcht en de "kasteel" straten (IJpelaar)

Gebieden
1600 tot heden
1584 1584

Maquette van de wijk IJpelaar, 1966. Foto: Hans Chabot. (Beeldbank Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.

Kastelen

In 1965 werd besloten de straten in de nieuwe wijk IJpelaar te noemen naar Nederlandse kastelen en het winkelcentrum de naam te geven "De Burcht".

Dreven

Voordat de nieuwe wijk gebouwd werd, werd de IJpelaar of het Broek zoals dit gebied meestal genoemd werd, doorsneden door loodrecht op elkaar staande dreven. Deze droegen volgens de toponymist Chr. Buiks namen als de Overakkerdreef, de Kruisdreef (Trompenburgstraat), de Mastdreef, de Jan Klaassendreef, de Nieuwe Dreef (de huidige Groot IJpelaardreef, een torendreef) en de Beukendreef (Croystraat Muiderslotstraat). De Flodderdreef bestaat nog in zijn oorspronkelijke vorm en geeft een idee van de andere dreven. Helaas werd bij de straatnaamgeving in de nieuwe wijk geen rekening gehouden met deze oude namen.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1986), deel 24 en 25, Overakker.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven