Historische artikelen
Hij heeft veel historische artikelen gepubliceerd waarvan velen nog steeds worden gebruikt. Hij speelde een grote rol in het uitbrengen van de ‘Geschiedenis van Breda’ en was een van de oprichters en jarenlang secretaris van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’. Daarnaast was hij ook een tijdlang voorzitter van de Heemkundige Kring Breda.
Monumentenzorg
Brekelmans heeft zich in de jaren vijftig en zestig ingezet voor de monumentenzorg en voor het behoud van het stadsbeeld van Breda. De historische schoonheid van de binnenstad ging hem aan het hart. In deze tijd werd de Haven gedempt, werd er een city-ring rond de binnenstad getrokken en werden de grote neogotische kerken in de binnenstad gesloopt. De Monumentenwet dateert van 1963, maar voor die tijd was al heel wat verdwenen, onder andere de Gasthuiskapel. Brekelmans heeft meegeholpen in Breda en in het buitengebied honderden rijksmonumenten aan te wijzen volgens de wet van 1963. Hij schreef verschillende artikelen over panden in de oude binnenstad, waarmee hij in feite vooruitliep op het tegenwoordige bouwhistorisch onderzoek en heeft hijzich ook ingezet voor de herbouw van de Synagoge in de Schoolstraat.
Straatnamen
Brekelmans hield zich bezig met culturele planologie, voordat dit begrip was uitgevonden. In de jaren zestig zorgde hij er voor dat nieuwe straatnamen ontleend werden aan oude veldnamen ter plekke. Hij probeerde ook de oude huisnamen in de binnenstad weer te laten herleven en heeft heel veel geschreven over de landgoederen rond de stad, onder andere over Bouvigne, Vrederust en Wolfslaar. Dit zijn nog steeds standaardwerken.
Archeologie
In de jaren vijftig en zestig werd er nog weinig aan archeologie gedaan. Samen met Bert Moelands en de Archeologische Werkgroep Breda zorgde Brekelmans er voor dat in 1976 de Gasthuispoort en een gedeelte van de stadsmuur aan de Vlaszak werd opgegraven. Het artikel dat hij publiceerde over de stadsmuur van Breda is nog steeds een standaardwerk.
De Nassaus
Tenslotte was hij betrokken bij de promotie van het Nassauverleden van de stad. Zo was hij aanwezig bij het ondertekenen van het protocol bij de oprichting van de Unie van Oranjesteden in 1963 en bij koninklijke bezoeken gaf hij uitleg bij de Nassaugraven in de Grote Kerk.
Literatuur
Frans Gooskens, ‘In memoriam dr. Franciscus Antonius Brekelmans’, in Jaarboek de Oranjeboom LXV (2012).
Gerard Otten, ‘Frans Brekelmans overleden’, in ErfgoedBrief Breda nummer 20, winter 2012-2013.