Epelenberg (Brabantpark)

Gebieden
1956 tot heden
1753 1753

Het uitbreidingsplan Brabantpark D uit 1956. Centraal ligt het groene grasveld van de Epelenberg. (Collectie Stadsarchief Breda)

De naam "Epenberch tot Hosenhout" staan in de archieven al in 1414 vermeld. Later ontwikkelde deze naam zich tot Epelenbergh in Heusdenhout (vermeld in 1675 bijvoorbeeld). Soms werd deze naam weer vervormd tot Hippelenberg of Heppelenberg. De toponymist Chr. Buiks zegt dat dit toponiem gesitueerd moet worden op de grens van Heusdenhout en Teteringen. Epe heeft de betekenis olm. Eep is een oude vorm voor iep. Deze boom kwam verspreid voor op wat vochtige, vruchtbare gronden.

Wederopbouwgroen

De Epelenberg is een van de meest gave stukjes Wederopbouwgroen in Breda. De Wederopbouwperiode (1940-1965) is een periode geweest van herstel van oorlogsschade en van schaarste, maar ook van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling en waardering voor erfgoed uit deze periode. Kenmerkend voor deze naoorlogse jaren is de introductie van onder andere een nieuwe wijkopbouw.
De Epelenberg maakt onderdeel uit van het uitbreidingsplan Brabantpark D uit 1956. Centraal ligt het groene grasveld van de Epelenberg, een modern park en daar omheen liggen flatgebouwen en doorzonwoningen in woonhofjes in telkens dezelfde ordening, meerdere malen herhaald, zogenaamde stempels. Naderhand vond men dit erg saai, maar ten tijde van de realisatie was dit modern. Rond de Epelenberg is deze opbouw mooi bewaard gebleven en is een goed voorbeeld van wederopbouwgroen.

Literatuur

Atlas van de wederopbouw, Nederland 1940-1965, ontwerpen aan stad en land (Rotterdam, 2013).
Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1985), deel 13 en 14.
Dorith van Gestel en Peter van Schie, Wat is waardevol aan de Wederopbouwwijken?, in ErfgoedBrief Breda nummer 16, winter 2010-2011.
Leon van Meijel, Evelien van Es, Franz Ziegler, Teake Bouma, Ton van Beek en Pim Caris, Cultuurhistorische gebiedsverkenning naoorlogse woonwijken Breda (1940-1970) (Nijmegen, 2010).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven