De naam "Epenberch tot Hosenhout" staan in de archieven al in 1414 vermeld. Later ontwikkelde deze naam zich tot Epelenbergh in Heusdenhout (vermeld in 1675 bijvoorbeeld). Soms werd deze naam weer vervormd tot Hippelenberg of Heppelenberg. De toponymist Chr. Buiks zegt dat dit toponiem gesitueerd moet worden op de grens van Heusdenhout en Teteringen. Epe heeft de betekenis olm. Eep is een oude vorm voor iep. Deze boom kwam verspreid voor op wat vochtige, vruchtbare gronden.
Wederopbouwgroen
De Epelenberg is een van de meest gave stukjes Wederopbouwgroen in Breda. De Wederopbouwperiode (1940-1965) is een periode geweest van herstel van oorlogsschade en van schaarste, maar ook van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling en waardering voor erfgoed uit deze periode. Kenmerkend voor deze naoorlogse jaren is de introductie van onder andere een nieuwe wijkopbouw.
De Epelenberg maakt onderdeel uit van het uitbreidingsplan Brabantpark D uit 1956. Centraal ligt het groene grasveld van de Epelenberg, een modern park en daar omheen liggen flatgebouwen en doorzonwoningen in woonhofjes in telkens dezelfde ordening, meerdere malen herhaald, zogenaamde stempels. Naderhand vond men dit erg saai, maar ten tijde van de realisatie was dit modern. Rond de Epelenberg is deze opbouw mooi bewaard gebleven en is een goed voorbeeld van wederopbouwgroen.