Antiloopstraat e.o. (Brabantpark)

Gebieden
1955 tot heden
1642 1642

De Antiloopstraat in 1989. Foto: Simon Schonck, Openbare Werken gemeente Breda. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels, enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de thematische straatnaamgeving voor het laatst toegepast in Breda omdat het inmiddels werd beschouwd als saai en troosteloos.

Dieren

De Antiloopstraat kreeg zijn naam in 1955. In latere jaren werden in Brabantpark veel straten genoemd naar (grotendeels exotische) dieren. De grotere structuren kregen namen, ontleend aan oude toponiemen of werden genoemd naar Bredase bisschoppen.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven