Straatnamen Brabantpark, Heusdenhout en Driesprong

Gebieden
1500 tot heden
Str126 brabantpark heusdenhout 1925 Str126 brabantpark heusdenhout 1925
Brabantpark

Straatnamen zijn belangrijk om ons te oriënteren. In de middeleeuwen werden straatnamen spontaan in de volksmond gevormd. De straatnamen waren niet aangebracht op straatnaambordjes. Een straat kon daarom wel twee of meer namen hebben of langzaam maar zeker van naam veranderen. In het buitengebied werden vaak alleen de gehuchten benoemd en niet de wegen.
De toponymist Chr. Buiks heeft heel veel oude toponiemen verzameld van Teteringen en Heusdenhout. Een toponiem is de naam van een geografische eenheid, van akkers, gehuchten, maar ook van straten. Meestal werden straten genoemd naar de functie, naar de richting waarin hij liep (Tilburgseweg), naar oriëntatiepunten, naar streeknamen, bijzondere gebouwen (Kapelstraat), naar eigenschapen van de straat (breed, smal, recht, krom, slikkerig enzovoorts) of naar de bewoners.

Brabantpark

In 1927 werden onder andere de gehuchten Teteringsedijk en Lovensdijk geannexeerd door Breda van de gemeente Teteringen. Vanaf 1937 werd het villapark Brabantpark aangelegd. Na de Tweede Wereldoorlog werd ten oosten van de Beverweg een nog grotere wijk aangelegd, ook onder de naam Brabantpark. In het oude Brabantpark zijn de wegen genoemd naar hertogen van Brabant, in het nieuwere gedeelte is thematische straatnaamgeving toegepast. Gedeeltelijk ook zijn hier oude toponiemen hergebruikt.

Heusdenhout

Tot 1942 maakten Ginneken, Bavel en Ulvenhout en een aantal gehuchten, waaronder Heusdenhout, de gemeente Ginneken en Bavel uit. In dat jaar werd Ginneken bij Breda gevoegd en ontstond de gemeente Nieuw-Ginneken. Heusdenhout verhuisde in 1961 van Nieuw-Ginneken naar Breda. De gemeente Nieuw-Ginneken heeft zijn vijftigjarig bestaan maar krap kunnen vieren, want in 1997 werden Bavel en Ulvenhout eveneens bij de gemeente Breda gevoegd. De rest van de gemeente ging naar de nieuwe gemeente Alphen-Chaam.

Officiële straatnamen

In het Brabantpark waren, als stedelijk gebied, uiteraard van begin af aan officiële straatnamen in gebruik. Op 28 augustus 1936 besloot de gemeenteraad van Ginneken de huisnummering per straat in te voeren in Heusdenhout. "Wegens den bouw van vele nieuwe woningen zijn daar veel tusschennummers in de huisnummering aangebracht, zoodat een nieuwe nummering zeker gewenscht is te achten". Een groot aantal straatnamen werd vastgesteld, onder andere de Heusdenhoutscheweg en de Tilburgscheweg.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988 en 1996).
Chr. Buiks, Toponiemen van Teteringen (z.p., 1990).
Gerard Otten, Het Van Koolwijkpark (het voormalige Brabantpark) te Breda, Een generatieconflict in de stedenbouw, in Jaarboek de Oranjeboom LXII (2009).
Gerard Otten, De huisnummering in de huidige gemeente Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LXV (2012)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven