Eindhoven (gehucht)

Gebieden
1198 tot 1955
  • Zicht vanaf de Heuvelbrink op de laatst overgebleven boerderij van het gehucht Eindhoven (foto firma Schreurs, coll. Stadsarchief Breda id.19550229)  

Het gehucht Eindhoven (de huidige Flierstraat in het Heuvelkwartier)) is één van de oudst vermelde (1187) gehuchten uit de hele streek. Het lag net ten zuidwesten van een ander middeleeuws gehucht namelijk Heuvel (ter hoogte van het huidige Heuvelplein). Eindhoven had geen compacte bebouwing maar de boerderijen lagen verspreid aan de straat, en was omgeven door de Eindho­vense Akker met uitzondering van het Goor, een moerassige laagte tussen de huidige Flierstraat en de Talmastraat. Het Goor is overigens in 2001 bij archeologisch onderzoek "herontdekt".
Bij de bouw van het Heuvelkwartier zijn de meeste boerderijen verdwenen. Slechts aan de kop van Heuvelbrink, tegen de Talmastraat, is er een hoeve bewaard gebleven.

CHI_28_025_Eindhoven1870_low.jpg CHI_28_025_Eindhoven_lufo_low.jpg
Het gehucht Eindhoven op de topografische kaart van 1870 en op een actuele luchtfoto. Het bovengenoemde "Goor" is als een lichtgroen vlak onder Eindhoven zichtbaar.
De gehuchtnaam Eindhoven komt regelmatig voor. De Bredase versie is wel de oudste, (dus ook ouder dan de stad Eindhoven.....)
Eindhove betekent "op het einde (van het cultuurlandschap) gelegen boerderij" maar of er oorspronkelijk één of meerdere boerderijen hebben gestaan is niet duidelijk. Het einde van het gehucht zal ongetwijfeld in de nabijheid van de Weerijs geweest zijn.
De belangrijkste boerderij was Scharenburg ook wel de Hoeve van Eindhoven genoemd. Deze lag echter niet  in het gehucht maar noordoostelijker tussen de akkers. 

CHI_28_025_Eindhoven_GN20100577_low.jpg CHI_28_025 Eindhoven_CLO069107_low.jpg
Links zicht op de sloopwerkzaamheden bij één van de boerderijen van het buurtschap. Op de achtergrond de voltooide Heuvelbrink. Rechts  de achterzijde van de boerderij naast de kerk van O.L.V van Altijddurende Bijstand.(foto's Firma Schreurs, coll. Stadsarchief Breda id. GN20100577 en C.Th. Lohmann, coll. Stadsarchief Breda id. COL0069107)

Ook interessant

de Roskam (gehucht)
de Roskam (gehucht) 1500 tot 1975
Het gehucht de Roskam lag aan het einde van de Napoleonbaan vanuit Ant...
Gebieden
Onze Lieve Vrouwe van Altijd Durende Bijstand
De Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende bijstand is een kerk met pastor...
Bouwwerken
Straatnamen Heuvel
Straatnamen Heuvel 1942 tot heden
De Heuvel is sinds de middeleeuwen altijd een zelfstandige buurtschap ...
Gebieden
Opgraving Heuvel / Fagelstraat  2001
Na de sloop van het huizenblok tussen de Fagelstraat en de Groen van ...
Archeologie
Oranjeboomstraat en Talmastraat (Heuvel)
De Oranjeboomstraat en de huidige Talmastraat vormden in de middeleeuw...
Gebieden
Oranjeboombrug, 'Witte Brug' (Heuvel en Boeimeer)
Waarschijnlijk is Molenbrug de verkorting van Oude Molenbrug. Een wate...
Bouwwerken
Heuvelkwartier
Heuvelkwartier 1948 tot heden
De eerste grote wijk die na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd was he...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Downloads