Na de sloop van het huizenblok tussen de Fagelstraat en de Groen van Prinsterenstraat werd er in het najaar van 2001 een ca.100 meter lange proefsleuf aangelegd, noord-zuid gericht, in de voormalige achtertuinen. Aan de noord- en zuidzijde van deze werkput was de bodem tot grote diepte verstoord door de voormalige bebouwing. In het midden van de werkput bevond zich echter een depressie, gevuld met veen: een ven of een oud beekdal, dat van oudsher bekend stond als "het Goor".
Opgraving Heuvel / Fagelstraat 2001
Eindhoven
Deze laagte lag aan de zuidzijde van de langgerekte middeleeuwse nederzetting "Eindhoven" (de huidige Flierstraat) Er werden in het oppervlakte nauwelijks grondsporen aangetroffen. Slechts enkele greppeltjes en karrensporen wijzen op een post middeleeuws of nog jonger gebruik van het gebied.
Stuifmeel in het veen
Bemonstering van het veen leverde interessante informatie op. De basis van het veen is ca. 5800 v.Chr. gevormd in een laagte, zonder sporen van menselijke aanwezigheid. De bovenzijde van het veen geeft een totaal ander beeld. In de top van het veen bevindt zich stuifmeel van rogge en boekweit. Dit duidt op een middeleeuwse ouderdom. Het Goor moet in die tijd een laagte zijn geweest met moerasbos, natte heide en open water. De aanwezigheid van graanpollen geeft aan dat in deze periode op de hogere gedeelten van de Heuvel menselijke activiteiten plaatsvonden. Die zullen ongetwijfeld samenvallen met de agrarische activiteit bij het gehucht Eindhoven.