Blauwe Kei (gehucht)

Gebieden
1250 tot 1965
  • Verdwenen boerderij in het buurtschap Blauwe Kei, gezien vanuit de Korte Raamstraat. Links de Poolseweg. Dit is de situatie in 1955. (foto: firma Schreurs, v/h Stutz, coll. Stadsarchief Breda, inv. GN19880057)  

Het buurtschap Blauwe Kei bestond uit een groep boerderijen te midden van de akkers. Het strekte zich uit over de huidige Korte Ploegstraat, Poolseweg en het nu verdwenen tracé van de Molengracht. Aan de zuidzijde werd het begrensd door de Molenleij. Het heeft z'n naamgeving te danken aan de boerderij de Blauwe Kei die dat op zijn beurt vermoedelijk te danken heeft aan een hardstenen grenspaal die ter plekke de grens markeerde tussen Teteringen en Ginneken.

CHI_28_034_Blauwe Kei_1870_low.jpg CHI_28_034_Blauwe Kei lufo_low.jpg
Het buurtschap Blauwe Kei en Molengracht op de topografische kaart van 1870 en op een actuele luchtfoto.

Na de aanleg in de jaren '30 van de wijk Sportpark is de oudere bebouwing aan de toenmalige Molengrachtstraat opgenomen in de jongere ontwikkeling. Na de oorlog is de naam gewijzigd in Poolseweg.
In de jaren '60 is het oostelijk gedeelte van het buurtschap, de Molengracht, getransformeerd tot een sportaccommodatie (JEKA) en terreinen van het Ministerie van Defensie.

Ook interessant

Opgraving Poolseweg 26   2013
Archeologen van de gemeente Breda in april 2013 een archeologisch ond...
Archeologie
Molengracht JEKA terrein 2009
In het voorjaar van 2009 heeft er een proefsleuvenonderzoek plaatsgevo...
Archeologie
Generaal Maczekstraat Poolseweg (Sportpark)
De Generaal Maczekstraat en Poolseweg vormen samen een oude lint, een ...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Downloads