Heerbaan (Heusdenhout)

Gebieden
1965 tot heden
STR324 Heerbaan 19700352 STR324 Heerbaan 19700352

Heerbaan voorheen Heusdenhoutseweg. Op de achtergrond de Franklin Rooseveltlaan of Zuidelijke rondweg, (Foto: Ben Speekenbrink, coll. Stadsarchief Breda id. 19700352)

De Heerbaan is aangelegd in 1965 en loopt gedeeltelijk evenwijdig aan de oude Heusdenhoutseweg. Van de Weilustlaan tot ongeveer de Nieuwe Inslag is de oude Heusdenhoutseweg opgenomen in het nieuwe tracé van de Heerbaan. Dit is nog te zien aan de imposante oude bomen. Het fietspad ligt tussen de bomen, dus op het tracé van de Heusdenhoutseweg. De naam Heerbaan is een oude naam voor de Heusdenhoutseweg.
Om het geheel duidelijk te krijgen is het de moeite waard om op de website Topotijdreis de ontwikkeling in de loop van de jaren te bekijken.

Raambrug

De brug over de Molenlei heette de Raambrug. Maar de Molenlei werd verlegd naar de huidige loop in 1947. De oorspronkelijke brug lag verder naar het westen, bij de toenmalige Raamstraat, waar de brug ook zijn naam aan ontleent. De toponymist Chr. Buiks vond een vermelding van de naam Heusdenhoutseschoor voor dit bruggetje in 1701. Een schoor is een eenvoudig bruggetje. De Gids voor Ginneken en Omstreken van 1889 noemt het bruggetje het Leijbruggetje.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel, deel 13, Heusdenhout I (Nieuw-Ginneken, 1985).

J. van Haastert, De honderd bruggen van Breda (Breda, 1973).

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven