In het voorjaar van 2009 heeft er een proefsleuvenonderzoek plaatsgevonden op het voormalige voetbalcomplex van v.v. JEKA aan de Molengracht. Er zijn 15 werkputten aangelegd met totaal oppervlakte van ca. 3800m2. De bovenlaag van het terrein bestond uit opgebrachte grond en was tot op grote diepte verstoord door een groot netwerk van drainagebuizen. Veel sporen die aangetroffen werden waren van recente of natuurlijke oorsprong.
Molengracht JEKA terrein 2009
Het onderzoeksgebied lag tussen de hoger gelegen Bredase Akker en IJpelaarse Akker. Volgens Karel Leenders zou in het betreffende gebied het oude beekdal van de Rulle moeten liggen. Het was wel een laag gelegen gebied maar een echt beekdal werd echter niet aangetroffen. Wel werd er ter hoogte van het veronderstelde beekdal een poel of ven gevonden met een dikke veenlaag en een doorsnede ca. 15 meter. Misschien dat vanuit dit natte gebiedje een kunstmatige (?) waterloop richting Mark stroomde. Van deze veenlaag zijn monsters genomen voor C14 datering. De toplaag van het veen dateerde rond 1500-1400 v C. De diepst gelegen laag was aanzienlijk ouder namelijk 13.000 - 14.000 v C !
Slechts in de noordwesthoek van het plangebied waren er aanwijzingen voor een lager gelegen en vochtiger terrein. Dit kwam tot uiting in de aanwezigheid van een dikke (ijzer-) oerbank. Die slechte waterdoorlaatbaarheid ter plekke was bij JEKA goed bekend. Het was het voetbalveld dat als eerste werd afgekeurd bij slecht weer.