Generaal Maczekstraat Poolseweg (Sportpark)

Gebieden
1280 tot heden
1590 1590

Bezoek van generaal Stanislaw Maczek aan Breda in 1977.Foto: Hans Chabot. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Generaal Maczekstraat en Poolseweg vormen samen een oude lint, een middeleeuwse weg, waarlangs in de loop van de negentiende en twintigste eeuw lintbebouwing is ontstaan. De oorspronkelijke naam van deze weg is de Molengrachtsestraat.Het buurtschap werd Molengracht genoemd.

Molengracht

Dit is een zeer oud toponiem. De oudste vermelding van de Molengracht is uit 1280: ad fossam tendentem versus Molendinum. De oudste vermelding van de naam Molengraft is volgens de toponymist Chr. Buiks uit 1487. Gracht houdt verband met graven. Met gracht kan zowel de uitgegraven laagte als de opgeworpen hoogte bedoeld worden, aldus Buiks. Het water dat naar de watermolen stroomde werd de Molenlei of Molenvloed genoemd. De naam Molengracht is in de loop van de tijd gehecht aan het gebied ten noorden van de eigenlijke Molengracht en werd zo de naam van een buurtschap.

Poolseweg

Breda werd bevrijd op 29 oktober 1944, tot verrassing van de Bredanaars, door Poolse soldaten. De Molengrachtsestraat, een van de routes via welke de Polen de stad waren binnengetrokken, kreeg meteen al op 30 november 1944 bij Besluit van de Burgemeester, de naam Poolseweg. De burgemeester schreef aan generaal Stanislaw Maczek, the Commander of the First Polish Armoured Division; "This has been done in order to honour your brave men, who liberated our town and first entered it by this road."

De Poolse Tank

Ter gelegenheid van de éénjarige herdenking van de bevrijding bood generaal Maczek op 29 oktober 1945 een Duitse tank aan de stad Breda die werd geplaatst in het Wilhelminapark en al snel bekend stond als de Poolse Tank.

Het Poolse monument

Op 29 oktober 1949, de vijfde verjaardag van de bevrijding, werd het Poolse monument met de twee strijdende adelaars in het Wilhelminapark onthuld, vervaardigd door B.M.A. (Bon) Ingen Housz. Het monument is officieel een nationaal monument, vanwege zijn betekenis voor de Polen.

Generaal Maczekstraat

In 1964 werd de Poolseweg ingrijpend gereconstrueerd en gedeeltelijk Generaal Maczekstraat genoemd. Maczek stierf in 1994 op de leeftijd van 102 jaar en werd op de Poolse Erebegraafplaats in Breda begraven.

Literatuur

Wim Klinkert, Sporen van een oorlog, zorg om oud-strijders, oorlogsgraven en -monumenten in Breda 1944-1964, in Jaarboek de Oranjeboom XLVII (1994).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven