'Tot behoef van de siecken ende armen', het Bredase Gasthuis

13-05-2016

Op donderdag 6 maart wordt het samenvattende rapport gepresenteerd van al het archeologisch onderzoek dat tussen 1958 en 2006 is uitgevoerd op het terrein van het voormalige Bredase Gasthuis

1925 uitsnede bewerkt2
Luchtfoto uit 1925 van de kop van de Boschstraat waarop ingekleurd het terrein te zien is waar het Gasthuiscomplex zich bevond (bron: coll. Aviodrome Lelystad)

Wethouder Selcuk Akinci zal het eerste exemplaar uitreiken aan de huidige bewoner van het nog bestaande deel van het Gasthuiscomplex, het MOTI.

De geschiedenis van het complex gaat terug tot voor de eerste vernoeming in 1246.
Een romeinse waterput is het oudste spoor. Doordat het Gasthuis bij een bestaande agrarische nederzetting is gebouwd, zijn de 13e eeuwse sporen niet allemaal toe te schrijven aan het Gasthuiscomplex. In de 14e - 16e eeuw is er een volwaardig gasthuiscomplex, met als onderdelen een plek voor ziekenverzorging, een kapel, een begraafplaats, een verblijfplaats voor reizigers en een boerderij voor de voedselvoorziening. De ontwikkeling van het complex in de eeuwen daarna kon door de combinatie van archiefonderzoek en archeologisch onderzoek worden vastgelegd. In het rapport komt ook het skeletonderzoek van de begraven personen flink aan bod.

Het rapport kon worden opgesteld dankzij een flinke bijdrage van NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in hun Odyssee-project.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven