Eerste archeologische sporen op Vlaszak gevonden.

28-06-2024

Afgelopen week zijn er enkele resten van een woonhuis gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het gazon aan de Vlaszak. De sporen zijn door onze archeologen ingemeten, gefotografeerd en gedocumenteerd. Daarna zijn de sporen weer afgedekt.

Links het schoonmaken van het vlak waarop resten van een fundering en een vloer zichtbaar worden. Rechts het woonhuisrijtje (linkerzijde foto) waarvan van één van de huisjes resten in het zicht kwamen. (foto: coll. Stadsarchief Breda id. D2097)

Bij bestudering van oude plattegronden bleek dat de funderingen en vloeren die bloot kwamen te liggen van een huis waren dat zo'n 100 jaar geleden gesloopt is. Het lag in een huizenrij (zie plattegrond hieronder) net ten zuiden van het straatje de Beijerd dat eind jaren '50 compleet is verdwenen voor de aanleg van de huidige Vlaszak. Daarbij ontstond dus het Kloosterplein.

Links de oude bebouwing en het restant van de oude (inmiddels versmalde) stadsgracht geprojecteerd op een actuele luchtfoto. Rechts de situatie begin op een luchtfoto uit de jaren' 20. Binnen de cirkel bevindt zich de vindplaats. (Uitsnede foto: coll. Aviodrome Lelystad)

Van oorsprong, zoals te zien op de onderstaande plattegrond, lag er een reeks gebouwen langs de oude stadsgracht. Maar wel op het terrein van het klooster St. Catharinadal. Dit waren grotendeels bedrijfsgebouwen van het klooster en enkele "Cameren" ( éénkamerwoninkjes.).

17de eeuwse plattegrond van de bezittingen van het klooster St. Catharinadal met omcirkeld de locatie van de aangetroffen resten. De opgegraven woning bestond dus in de 17de eeuw nog niet en is dus later gebouwd (afb: coll. Stadsarchief Breda id. 19900844)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven