beeldig (?)

16-06-2023
BR 138 88 AW 1 5540
BR 138 88 AW 1 5540a

Bij het inventariseren van alle fragmenten van aardewerk en porseleinen beeldjes die de afgelopen 40 jaar zijn gevonden bij archeologische opgravingen zat een opmerkelijk exemplaar. Een porseleinen beeldje van een plassende vrouw, zittend op een pispot ofwel een kamerpot.
Een voorstelling met ongetwijfeld een erotische lading en sowieso in bepaalde periodes in de beeldende kunst een niet onbekend thema. Zo komen plassende engeltjes al heel vroeg op religieuze werken voor maar dan wel met een allegorische betekenis. In de burgerlijke kunst worden later vooral wildplassende mannen en vanaf de 17de eeuw ook vrouwen afgebeeld. Deze periode was een gouden tijd voor dit genre. Overigens is een uitbeelding met pispot, meer verhuld dus, in de beeldende kunst veel minder terug te vinden.

Links de vindplaats op het kadastraal minuutplan van 1824. Rechts de panden vóór de sloop in 1988. (foto: Harold Wessels ,coll.Stadsarchief Breda id.19860889)

Dit beeldfragmentje werd gevonden in een oude, in onbruik geraakte waterput, achter Haagdijk 108. In 1988 werd daar de oude borstelfabriek Fa. Smits en Zn te samen met de naastgelegen woonhuizen afgebroken. Het afbraakterrein strekte zich uit tot aan de huidige straat de Donkvaart. Het putje dat dus een tweede leven kende als afvalput zat vol met laat 19de eeuws aardewerk.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven