Bijzondere voeding op het Bredase kasteel in de late middeleeuwen
Wat werd er geserveerd tijdens een feestelijke maaltijd op een middeleeuws kasteel? Wat vinden we terug van vastendagen op kloosterterreinen? Hoe zag de dagelijkse maaltijd van de laatmiddeleeuwse ambachtsman er uit? En wat werd op het platteland gegeten? Dankzij tientallen opgravingen en archeologisch onderzoek in Noord-Brabant, en speciaal in Breda, is dit de afgelopen jaren beter bekend geworden
Met teruggevonden overblijfselen van dieren en planten kunnen we meekijken in de dagelijkse keuken van het verleden. Resten van slachtvee en pluimvee, maar ook jachtwild en vissen, laten zien wat er bij de inwoners van Breda zoal op tafel kwam. Op basis van de vondsten worden verschillen en overeenkomsten tussen adel, militairen, geestelijken en burgers inzichtelijk.
Lezing, rondleiding en historische hapjes
In het kader van de Bredase Maand van de Geschiedenis, met als thema 'Natuurlijk', geeft archeoloog en specialist dierlijk bot (archeozoöloog) een lezing over voedsel in de middeleeuwen en wat we daar in de bodem van terugvinden.
Theo de Jong verzorgt deze lezing in het Stedelijk Museum Breda, gevolgd door een rondleiding door de tentoonstelling en historische hapjes.
Praktische informatie
- Zondag 26 oktober, 14.30 - 16.00 Stedelijk Museum Breda
- Maximaal 50 deelnemers
- Deelname is gratis bij aankoop van een regulier ticket
- Schrijf je snel in, want vol = vol! Tickets te reserveren via de website van het Stedelijk Museum Breda.