Nu de plannen voor het parkeerterrein Achter de Lange Stallen ofwel Mols parking concreter worden willen we alle archeologische werkzaamheden en de resultaten weer eens op een rijtje zetten.
In 2008 had er achter de St. Joostkapel al een klein onderzoek plaatsgevonden. Daarbij werden funderingen van de oorspronkelijke kapel gevonden. Deze was veel langer dan het huidige gebouw Ook werden resten van de begraafplaats tussen de kapel en de voormalige Zandpoort opgegraven.
In 2012 kon door middel van een negental opgravingsputten, verspreid over de gehele parkeerplaats, een groot deel van de bebouwingsgeschiedenis van het terrein onderzocht worden.
Achter de Lange Stallen ofwel Mols parking. Hoe zat dat nou ook alweer ?
07-04-2025Archeologisch onderzoek 2008
Tijdens het proefsleuvenonderzoek van 2008 zijn muurresten van de kapel aangetroffen. Van de kapel werd in 1817 de achterste 22 meter afgebroken. Vanaf de hoekpunt van de huidige kapel bevond het aangetroffen muurwerk zich precies op 22 m afstand. Het is echter wel opmerkelijk dat bij de sloopwerkzaamheden dit deel van de kapelmuur is blijven staan, en nauwelijks beschadigd was. De datering van deze muur is waarschijnlijk 15de eeuw.
Zeker vijf graven lagen binnen het deel van de kapel dat gesloopt was. Daaruit kan geconcludeerd worden dat ook binnen de St. Joostkapel begraven is.
Van de achterliggende begraafplaats was slechte het achterste gedeelte niet geruimd. Daar werden intacte begravingen gevonden, vermoedelijk van personen die in het Tuchthuis (hoek Halstraat-Oude Vest) verbleven en daar overleden zijn. De begraafplaats werd aan de achterzijde begrensd door de Zandpoort.
Een grote verrassing was de vondst van een klokkengietkuil. Deze bevond zich binnen de kapel. Er zijn daar ook klokken gegoten die niet voor de st. Joostkapel bedoeld waren.
Onderzoek 2012
In de middeleeuwen lag het gehele terrein buiten de stadsmuren en maakte deel uit van de achtererven van de Ginnekenstraat. Aan de oostzijde werden deze grote, vermoedelijk blokvormige percelen begrensd door de Rulsloot. Deze liep diagonaal over de huidige parkeerplaats. Delen van deze middeleeuwse sloot zijn tijdens de opgraving teruggevonden. Aan de Akkerstraat werden ook nog funderingen van kleine huisjes gevonden.
Duidelijk is wel dat dit gebied nog lang een agrarisch karakter had in de vorm van tuinderijen en kleinschalige veeteelt. In de 19de en 20ste eeuw verschijnen er stadsboerderijen en fabriekjes. Daarvan werden ook funderingen teruggevonden, o.a van melkfabriek de Hoop.