Hoe zat dat nou ook alweer? De middeleeuwse stadsmuur en stadsgracht.

09-05-2025

Tijdens de werkzaamheden aan de Vlaszak en het Kloosterplein is ook de loop van de middeleeuwse stadsmuur zichtbaar gemaakt. De afgelopen 20 jaar is dat op meerdere plaatsen in de stad gebeurd. Vanaf de Vismarkt tot aan de achterzijde van Liefdesgesticht aan de Nieuweweg gebeurde dat met blauwe LED lampjes . Op de Oude Vest met een één meter breed klinkerpad.

Om de gehele loop van de stadsmuur en stadsgracht te tonen is hieronder (met de kennis die we op dit moment hebben) een reconstructiekaart afgebeeld met de loop van de verdedigingswerken om de gehele historische binnenstad.

Klik voor vergroting

Afgebeeld is de loop van de stadsmuur met poorten en muurtorens die aangelegd zijn tussen 1332 en het begin van de 15de eeuw.
Rond de oostelijke helft van de stad is een oudere aarden stadswal afgebeeld die vermoedelijk aansloot op de vroegere loop van de Mark. Ook zie je de vóór de wal liggende stadsgracht. Wal en gracht zijn aangelegd tussen 1250 en 1280. Aan de Markzijde lag geen aarden verdedigingswal maar een dijk als waterkering.

Kasteelterrein
Op het huidige kasteelterrein is het allemaal wat meer onzeker. We weten niet precies hoe de stadsmuur, stadsgracht en de 14de eeuwse Polanenburcht op elkaar aansloten. Wat we wel zeker weten is dat in de 15de eeuw het kasteelterrein geheel omsloten door een eigen gracht en verdedigingsmuur. Beide situaties zijn op de kaart afgebeeld.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven