Sint Josephstraat (Teteringen)

Gebieden
1945
  • Het kapelletje, gewijd aan de Heilige Jozef, na de Tweede Wereldoorlog opgericht aan de Sint Josephstraat in Teteringen. (bron: Google Streetview)  

Vanouds maakte deze straat deel uit van de Heistraat, de voormalige grote baan van Breda naar Oosterhout. Zie verder onder Heistraat. Op het minuutplan van het kadaster van 1824 heet deze straat inderdaad de Heistraat.

Naamgeving

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog dienden de bewoners van de Heistraat (het gedeelte van het Moleneind tot aan de Oosterhoutseweg) een verzoek in bij het gemeentebestuur van Teteringen om deze straat de Sint Jozefstraat te noemen. Ze hadden twee maal een noveen gehouden ter ere van de Heilige Jozef voor een jongen die in het kamp Buckerwalde zat.
Een noveen is een reeks van negen dagen waarop rooms-katholieken op een bijzondere wijze tot God bidden ter verkrijging van een gunst. Het woord is afkomstig van het Latijnse noveni = telkens negen of novem = negen.
Met Buckerwalde moet Buchenwald bedoeld zijn. Buchenwald was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in Duitsland in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar.
De jonge Teteringer is behouden teruggekeerd. De bewoners van de Heistraat schreven bovendien dat, ondanks de beschieting van de Heistraat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de vele granaten die er gevallen zijn, de bewoners van de Heistraat gespaard zijn gebleven van oorlogsschade. De bewoners schreven ook deze zegen toe aan de Heilige Jozef.
Op 30 november 1945 besloot de gemeenteraad van Teteringen inderdaad de straat de Sint Josephstraat te noemen. Let op de verouderde spelling.

Ook interessant

Opgraving  St. Josephstraat  2008
In het voorjaar van 2008 is er aan de St.Josephstraat in Teteringen ee...
Archeologie
Straatnamen Teteringen
Straatnamen Teteringen 1500 tot heden
Tot 1795 behoorde het dorp Teteringen tot de jurisdictie van de stad B...
Gebieden
Pius XII-straat (Teteringen)
Paus Pius XII, hoofd van de rooms-katholieke kerk, overleed op 9 oktob...
Gebieden
Nieuwstraat (Teteringen)
Nieuwstraat (Teteringen) 1948 tot heden
De Nieuwstraat is een van de eerste straten diein de twintigste eeuw i...
Gebieden
Moleneind (Teteringen)
Moleneind (Teteringen) 1200 tot heden
Vanouds maakte het Moleneind deel uit van de grote verbinding...
Gebieden
Heistraat (Teteringen)
Heistraat (Teteringen) 1200 tot heden
Vanouds maakte deze weg deel uit van de grote baan van Breda...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Downloads

Nieuwsbrief