Nieuwstraat (Teteringen)

Gebieden
1948 tot heden
1026 1026

De Nieuwstraat in Teteringen. (bron: Google Streetview)

De Nieuwstraat is een van de eerste straten die in de twintigste eeuw in het dorp Teteringen werd aangelegd. Op 22 november 1948 besloot de gemeenteraad van Teteringen de nieuw aangelegde zijstraat van de Poststraat de naam van Nieuwstraat te geven.

Huisnummering

In verband met de invoering van een nieuwe belasting, de verponding, in 1806 moesten alle huizen in de dorpen in heel Nederland worden voorzien van een nummer. Teteringen gaf zijn wijken letters en nummerde de huizen per wijk. Op den duur werd in Nederland een nieuw systeem van huisnummering ingevoerd: de huizen werden genummerd per straat, met de even nummers aan de ene zijde en de oneven nummers aan de andere.
In 1948 kreeg dus de nieuw aangelegde straat in het dorp Teteringen de sprekende naam Nieuwstraat. Deze straat en enkele andere straten in het dorp, de Hoolstraat (de hoofdstraat van het dorp) en de Poststraat kregen nieuwe huisnummers zonder wijkletter met even en oneven nummers. Op 3 juni 1953 kregen de nieuw aangelegde Gouwstraat en Pieter van Ginnekenstraat hun namen en werden ook deze straten van huisnummers volgens het nieuwe systeem voorzien. Het oude systeem was dus al ontspoord en op 1 september 1953 besloot de gemeenteraad dan ook in de rest van Teteringen nieuwe huisnummers in te voeren en straatnamen vast te stellen.

Literatuur

Gerard Otten, De huisnummering in de huidige gemeente Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LXV (2012).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven