Planciusplein en de 'ontdekkingsreizigers-buurt' (Heuvel)

Gebieden
1949 tot heden
1740 1740

Het Planciusplein in 1992. Foto: Simon Schonck, gemeente Breda, Openbare Werken. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
De laatste maal dat thematische straatnaamgeving op grote schaal is toegepast is was in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Ontdekkingsreizigers

Op 18 oktober 1949 kreeg een groot aantal straten in het nieuwe Heuvelkwartier namen van Nederlandse en andere ontdekkingsreizigers, onder andere de Houtmanstraat, de Dirk Hartogstraat en de Tasmanstraat. Cornelis de Houtman (1565-1599) voer als eerste Nederlander in 1595-1597 om Kaap de Goede Hoop naar het huidige Indonesië. Dirck Hartogh (1580-1621) bereikte als eerste Europeaan Australië en Abel Tasman (1603-1659) ontdekte in 1642-1644 onder andere het naar hem genoemde Tasmanië. De reden waarom men juist toen ervoor koos om een aantal straatnamen te noemen naar Nederlandse ontdekkingsreizigers is niet bekend. Misschien was dit het gevolg van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) en wilde men toen aandacht schenken aan het Nederlandse koloniale verleden.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988)

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven