Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
De laatste maal dat thematische straatnaamgeving op grote schaal is toegepast in Breda was in de jaren '60 van de vorige eeuw.
Het Nederlandse imperium
In 1949 kreeg een groot aantal straten in het nieuwe Heuvelkwartier namen van Nederlandse en andere ontdekkingsreizigers. In datzelfde jaar kregen ook de Curaçaostraat en de omringende straten hun namen, genoemd naar wat toen nog de West-Indische eilanden heette, de Antillen. Na dat jaar had Nederland nog maar twee koloniën: Nederlands Nieuw-Guinea en West-Indië. Op 27 december 1949 had namelijk in Amsterdam de soevereiniteitsoverdracht plaatsgevonden, waarbij Nederland Indonesië als onafhankelijk land erkende.