Oranjeboombrug, 'Witte Brug' (Heuvel en Boeimeer)

Bouwwerken
1500 tot heden
Oranjeboombrug Oranjeboombrug

De Oranjeboombrug in 1957. Foto: Firma Schreurs (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De oorspronkelijke naam is volgens de toponymist Chr. Buiks de Molenbrug of Oude Molenbrug. De naam Oude Molenbrug wordt vermeld in 1662 en later, de naam Molenbrug zonder meer in 1680 en later. In de volksmond heette de brug in deze tijd blijkbaar de Meulenbrug. Waarschijnlijk is Molenbrug de verkorting van Oude Molenbrug. Een watermolen waar de Molenbrug naar genoemd zou moeten zijn is echter onbekend. Een spookmolen noemt historisch-geograaf Karel Leenders dit soort molens. In de legger van de van de waterleidingen van Princenhage (een registratie van openbare wateren) van 1877 en in de legger van openbare wegen en voetpaden van 1878 heet hij nog steeds de Molenbrug.

Witte Brug

Een bijnaam voor deze brug was in de twintigste eeuw de Witte Brug, waarschijnlijk genoemd naar de witgeschilderde brugleuningen. Dat was veiliger, dan zag je de leuningen 's nachts beter, vooral bij maanlicht en dan had je minder kans het water in te lopen. Een flatgebouw hier vlak bij heet nog steeds de Witte Brug.

Herberg de Oranjeboom

Na de annexatie van 1942 werd de brug de Oranjeboombrug genoemd naar de herberg de Oranjeboom op de hoek van de Ruitersboslaan en de Oranjeboomstraat. Deze bestaat nu niet meer. De Oranjeboombrug is dus niet rechtstreeks genoemd naar de Oranjeboomstraat. Deze brug ligt in de Ruitersboslaan over de rivier de Aa of Weerijs en ligt dus niet in de Oranjeboomstraat.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage.
J. van Haastert, De honderd bruggen van Breda (Breda, 1973, manuscript).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ruitersboslaan (over de Aa of Weerijs), Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven