Bij het uitbaggeren in 1994 van de zuidzijde van de kasteelgracht tussen het Kasteelplein en het Spanjaardsgat was er de mogelijkheid om vroegere waarnemingen van een drietal muurtorens te verifiëren.
Opgraving kasteelgracht zuidzijde 1994
Toegang kasteel terrein 15e eeuw
Bij het verlagen van het waterpeil werden inderdaad de resten aangetroffen. Bovendien werden onder de waterlijn in het aansluitende muurwerk van de Galerij allerlei bouwsporen ontdekt. De halfronde toren het dichtst bij de huidige hoofdingang had een opvallende asymmetrische vorm. De naastgelegen toren was wel halfrond maar het een en ander wijst erop dat het een tot nu toe onbekende vijftiende eeuwse poort toegang betrof waarbij de oostelijke poortwang een tegelijkertijd een hoektoren was van de muur om het kasteelterrein. In de zestiende eeuw is er een nieuwe ommuring overheen gebouwd.
Toegang kasteelterrein 14e eeuw
Voorbij de Rekenkamer werd een derde muurtoren ontdekt, vermoedelijk ook behorend bij een toegang tot het kasteelcomplex maar dan in een vroegere fase. Duidelijk mag zijn dat de toegang tot de burcht in de loop van de eeuwen van west naar oost verschuift. De ontdekking van deze torens en de interpretatie als toegangspoorten heeft gevolgen voor het begrijpen van wegen structuur in het noordelijk stadsdeel. Immers, de Cingelstraat wordt dan de toegangsweg tot het veertiende eeuwse kasteelterrein en het Kasteelplein moet een compleet andere inrichting gekend hebben.