Nadat in mei 1934 de Mariakerk in gebruik genomen was, werden er in augustus 1936 de eerste plannen gemaakt voor de eerste school voor de nieuwe parochie. De aanvraag die werd ingediend vermelde al 100 aanstaande leerlingen die in 1930 en 1931 geboren waren. Aangezien 60 leerlingen het minimum was voor een nieuwe school werd de aanvraag gelijk gehonoreerd. Het architectenbureau Jac. Hurks J. Groenendaal uit Roosendaal ontwierp een gebouwencomplex dat ruimte bood aan vijf klassen voor lager onderwijs en ook aan drie klassen voor kleuteronderwijs. De scholen heetten aanvankelijk Agnesschool en Mariahuis.
De school ging op 1 september 1937 van start, maar omdat de nieuwbouw nog niet gereed was, kregen de drie klassen met totaal 100 kinderen tot 1 januari 1938 onderdak in het patronaatsgebouw van de Laurentiusparochie. Op zondag 16 januari werd de school plechtig ingewijd. Een half jaar later droeg het schoolbestuur van de parochie het scholencomplex over aan de Zuster Franciscanessen van 't Withof te Etten die de zorg voor voor het onderwijs op zich hadden genomen. Eerst waren de zusters ondergebracht in het Piusgesticht van de Laurentiusparochie. Op 14 oktober 1939 kon de bisschop van Breda echter het Maria ter Engelen klooster inzegenen dat naast de school was gelegen, en konden de zusters hun intrek nemen in deze nabijgelegen accomodatie. De zusters gaven naast de leiding aan de kleuterschool en de lagere school ook leiding aan een modevakschool.
In mei 1939 werd al voorzien dat in september 1940 de school ruimtegebrek zou krijgen en daarom diende het kerkbestuur een aanvraag in voor een apart jongensschool. De vierklassige Gabriëlschool kon echter pas op 12 januari 1941 in gebruik worden genomen.
Literatuur
Jansen, Ad (1990) Een halve eeuw Ginneken; Schetsen uit de periode1890-1942. Deel 1. Breda: Boekhandel Hein van Kemenade.