Maria ter Engelen Klooster

Bouwwerken
1937 tot heden
1569 1569

Maria ter Engelen klooster aan de Overakkerstraat 188

Het voormalige zusterhuis voor de zusters Maria ter Engelen is naar het traditionalistische ontwerp van Jac. Hurks uit 1937-1938 aan de zuidzijde van het Mariaplein gebouwd.

Aan de oostzijde van het klooster bevindt zich tegen het zusterhuis de voormalige school voor Bijzonder Lager Onderwijs voor meisjes en kleuters. Ook het schoolgebouw is ontworpen door Jac. Hurks in de traditionalistische stijl en tegelijk met het klooster gebouwd. Het zusterhuis en de scholen liggen iets geknikt in een bocht op de overgang van de Overakkerstraat naar het Mariaplein.

Het zusterhuis is gebouwd om de zusters te kunnen huisvesten die op de naastgelegen Mariaschool en Gabriƫlschool lesgaven. Vanaf juni 1938 was het scholencomplex door de parochie namelijk overgedragen aan de Zuster Franciscanessen van 't Withof te Etten die de zorg voor voor het onderwijs op zich hadden genomen. In het begin waren de zusters ondergebracht in het Piusgesticht van de Laurentiusparochie aan de Ginnekenweg. Op 14 oktober 1939 kon de bisschop van Breda echter het Maria ter Engelen klooster inzegenen dat naast de school was gelegen, en konden de zusters hun intrek nemen in het klooster.

Naast de leiding over de kleuterschool en de lagere school hadden de zusters ook een eigen modevakschool.

Overakkerstraat 188, 4834 XP Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeƫn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven