Mariakerk

Bouwwerken
1933 tot heden
1565 1565

Mariakerk aan het Mariaplein 2 in de wijk Overakker

De Mariaparochie is opgericht in februari 1933. De toenmalige bouwpastoor was Joseph Baeten die later de zesde bisschop van Breda is geworden. De kerk is een ontwerp van architect Jacques Hurks en is in de, aan de de Amsterdamse school verwante, expressionistische stijl. De kerk is een zaalkerk met een open plattegrond. De kerk maakt deel uit van het naastgelegen kloostercomplex dat Hurks samen met J. Groenendaal ontwierp. De kerk werd ingezegend op 31 mei 1934. Sinds 2000 valt de kerk onder de toen opgerichte Jeruzalem-parochie samen met de St. Laurentiuskerk, de Sacramentskerk en de Petrus & Pauluskerk.
Het kerkgebouw ligt nu, deels verscholen achter groen, aan een plein centraal in de wijk, maar toen de kerk net gebouwd was lag het nog midden tussen de akkers. Langzamerhand is de wijk Overakker er omheen gebouwd.

Orgels

Het hoofdorgel is oorspronkelijk gebouwd door F.B. Loret in 1849 voor de Sint Willibrorduskerk in Alphen (N-Br). In 1944 raakte het orgel beschadigd door het oorlogsgeweld. Sinds 1958 staat het orgel in de Mariakerk. Het koororgel is gebouwd door firma Adema Kerkorgelbouw / Hubert Schreurs in 1968 voor de Sint Franciscuskerk in Breda. Sinds 2006 wordt het orgel gebruikt als koororgel in de Mariakerk te Breda.

De Mariakerk is een gemeentelijk monument.

Mariaplein 2, 4834 XG Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven