Drielindendreef (Bagven)

Gebieden
1619 tot heden
STR318 Drielindendreef A1902 STR318 Drielindendreef A1902

Het café de Drie Linden aan de (Oude) Liesboslaan rond 1920. Blijkens het opschrift was het café tevens tramhalte. (Foto: Beeldcollectie Stadsarchief Breda id. A1902))

Op de kaart van het Liesbos van 1619 is deze dreef met schetslijnen aangegeven. Blijkbaar is hij toen of iets later aangelegd. In 1782 staat hij op de kaart van het Liesbos aangeven als de Buijtendreef rondom het Bosch. In latere bronnen blijft de dreef anoniem. In 1928 was de bebouwing rond het bos zodanig voortgeschreden dat het noodzakelijk werd de weg een naam te geven. De gemeenteraad van Princenhage gaf de dreef de naam Drielindendreef naar het café de Drie Linden op de hoek van de Liesboslaan.

Café de Drie Linden

Oorspronkelijk lag het café de Drie linden aan de zuidzijde van de Liesboslaan, tegenover de Drielindendreef. De toponymist Chr. Buiks geeft een vermelding van de naam uit 1840. Hij zegt dat ‘drie’ in huisnamen altijd zeer populair is geweest. Lindebomen stonden bij vrijwel elke boerderij en herberg, meestal aan de zuidkant om het zomerse zonlicht te temperen.

De bierhuishouder Petrus Franken bouwde in 1901 aan de noordzijde van de Liesboslaan, tegenover de plaats waar de oude herberg de Drie Linden gestaan had, een nieuw café dat hij eveneens de Drie Linden noemde (Oude Liesboslaan 172). Dit café was tevens halte van de tram. Het droeg dan ook het opschrift 'Hier waarschuwt men voor de tram'. In 1903 werd de oude De Drie Linden verkocht aan een projectontwikkelaar. Deze liet de herberg slopen en hij bouwde hier twee villa's die het spiegelbeeld van elkaar waren, de Vil­la's Maria en Antoinette.

De huidige naam van de Drie Linden is de Peer. Café de Drie Linden van eigendom van Peer Franken, vandaar de oude bijnaam ‘de Peer’. De Peer is gelegen in een groene en bosrijke omgeving aan de rand van het Liesbos, aldus de site.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage, deel 4.10 Bagven (Breda, 2018).
Gerard Otten, 'Prins Frederik en het Liesbos, 1840-1881', Engelbrecht van Nassau, 1995, nr. 2.
Gerard Otten, 'Witte huizen tussen het groen, de villa-ontwikkeling tussen Breda en het Liesbos in de eerste helft van de negentiende eeuw', Engelbrecht van Nassau, 1995, nr. 3.
Gerard Otten, 'De ontwikkeling van de Liesboslaan ná de aanleg van de tram, 1890-1914', Deel I: De aanleg van de tramlijn, in Engelbrecht van Nassau, 1996, nr. 2, Deel II: Suburbanisatie langs de Liesboslaan, in 1996, nr. 3 en Deel III: Ontwikkelingen in en rond het Liesbos, in 1996, nr. 4.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven