Maar zelden behandelen we straten die verdwenen zijn. Immers, sommige straten kunnen dan wel ingrijpend van aanzicht veranderd zijn, er is altijd een relict in de huidige situatie. Straten verdwijnen maar zelden helemaal. De Doelstraat, later de Zwaanstraat genaamd, is een uitzondering. Deze straat is letterlijk spoorloos verdwenen. Hij is echter historisch en archeologisch van groot belang, daarom zullen wij hem hier toch behandelen.
De Doelstraat
Op het kadastraal minuutplan van 1824 kunnen we de straat goed bekijken. De straat, die toen het Zwaanstraatje heette, begon aan de Boschstraat en liep dood tegen het park Valkenberg. Dit is echter niet de oudste situatie. Hiervoor moeten we terug gaan naar de tijd dat Breda nog omringd was door stadmuren. Onze straat lag toen buiten de stad en heette de Doelsteeg of Doelstraat. Hij begon aan het Gasthuiseinde, zoals de Boschstraat toen heette en liep vandaaruit met een lichte kromming, ruwweg evenwijdig aan de stadsmuur, naar de achteruitgang van de burcht of het kasteel. In de Doelstraat lagen de schuttersdoelen van het Sint Jorisgilde, vandaar de naam. Stukken betreffende een hof en boomgaard met twee vijvers, gelegen bij de Schuttersdoelen aan de Doelsteeg uit 1440, bevinden zich in de archieven van de Nassause Domeinraad in Den Haag.
De burcht had uitgangen zowel naar het noorden als naar het zuiden. Aan de noordzijde bevond zich een poort in de muur of wal tussen de Toren van Nispen en de Molentoren. In 1526 werd de stenen brug hier vervangen door een houten valbrug. In 1527 werden twee grendels aangebracht aan de achterste poort. Dat moet dus de poort van de burcht door de wal naar het gebied ten noorden van de burcht zijn. Uit de rentmeestersrekening van 1528 blijkt dat er minstens twee bruggen achter elkaar vanuit de burcht de verbinding vormden met de weilanden ten noorden van de Burcht.
De Burchtsteeg
Haaks op de Doelsteeg stond de Burchtsteeg die naar het noorden leidde en daar weer uitkwam op de Heistraat, de weg naar Terheijden. Stukken betreffende land achter de Burcht aan de Burchtsteeg uit 1423 bevinden zich ook in de archieven van de Nassause Domeinraad. In 1456 en 1472 kocht jonker Jan van Nassau verschillende percelen aan deze Burchtsteeg.