Een gevarieerd menu
In de afvalput is zowel zeevis als zoetwatervis aangetroffen. Van de zeevissen zijn haring, kabeljauw en schelvis goed vertegenwoordigd. Onder de zoetwatervis lijken de bewoners buitengewoon veel karperachtigen te hebben gegeten. De aanwezige soorten zijn: paling, karperachtigen met specifiek brasem, blei, blankvoorn, serpeling en zeelt, snoek, zalm en tot slot baars. Deze vissen kan men op de Bredase zoetwatervismarkt gekocht hebben, Breda had namelijk een eigen vismarkt. Veel vissen heeft men ter plaatse schoongemaakt. Dit is af te leiden uit de grote hoeveelheid schubben in de afvalput.
De veel voorkomende soorten vis (haring, kabeljauw, scholachtigen, paling, karperachtigen en baars) blijken in elke laag van de put voor te komen en de verhouding zeevis/zoetwatervis blijft door de lagen heen relatief gelijk. De visresten in de verschillende vondstlagen bestaan waarschijnlijk uit een combinatie van keukenafval en etensafval. De vele schubben van karperachtigen zal men voorafgaand aan de bereiding van de vis bij het schoonmaken hebben afgeschraapt. Deze resten zijn als keukenafval in de put terecht gekomen. Bij andere vissen, zoals haring, heeft men de vis waarschijnlijk in zijn geheel bereid en zijn de aangetroffen resten etensafval. Er is ook een aantal botten van zoogdieren in de put gevonden, maar erg weinig. Vrijdag visdag? De bewoners van dit huis bleken echte viseters!
Afval van een wapenhersteller?
Behalve ruim honderdduizend vissenbotjes, zat er ook ander afval in de put: onder meer scherven aardewerk, kleipijpen, kralen, knopen, en een groot aantal vuurketsen (ofwel ‘gunflints’).
Vanaf circa 1625 wordt het vuursteenslot gebruikt op musketten en pistolen. Het stuk vuursteen ofwel de gunflint werd met een klemschroef aan de haan bevestigd. Bij het overhalen van de trekker slaat de vuursteen in de haan tegen een kets of magazijnvuurplaat en ontstaat er een vonk. De vonk doet het kruit in de pan ontbranden en de munitie wordt afgevuurd. In de afvalput aan de Molenstraat werden 20 gunflints en ruim 200 kleine stukjes vuursteen gevonden. Oorspronkelijk zaten de vuurketsen in een loden vatting (zoals op de foto hieronder), maar dergelijke vattingen zijn niet teruggevonden. De grote hoeveelheid kleine fragmenten lijkt afval van bewerking van de vuurketsen. We hebben hier vrijwel zeker te maken met het afval van een wapenhersteller of geweermaker. Op basis van het aardewerk in de put weten we dat deze aan het eind van de achttiende eeuw gebruikt en gevuld is.