Potstal aan Gageldonkseweg

04-05-2017

Tijdens archeologisch onderzoek langs de Gageldonkseweg zijn sporen behorende bij de hoeve Hoogsteen op Hambroek aangetroffen. Hambroek werd in de 15de eeuw gesplitst van het landgoed Gageldonk en bestond uit twee boerderijen, meerdere bijgebouwen en landbouwgrond op de Steenakker. De hoeve Hoogsteen was één van deze boerderijen en stond op de plaats van de huidige bebouwing. De huidige boerderij is in 1760 gebouwd op de locatie van haar oudere voorganger. Op het kadastrale minuutplan van 1824 staan bij de hoeve ook twee bijgebouwen afgebeeld. De schuur ten westen van de hoeve werd bij het archeologisch onderzoek aangetroffen en bleek als potstal te hebben gediend.
Een potstal is een verdiepte stal waarin de mest werd opgepot en vermengd met stro. Het vee scheet zich letterlijk omhoog en kwam op deze manier steeds hoger te staan. Periodiek werd de stal geleegd en de vruchtbare mest over de akkers verspreid. Van deze schuur vonden we een verdiepte vloer en enkele paalsporen en poeren terug. In de doorsnede van de verdiepte potstalvloer waren duidelijk meerdere lagen karrensporen te herkennen. De karren reden hier de potstal in bij het leeghalen van de stal.

Br 439 16 overzicht
Br 439 16 tekenen profiel
Links: De ligging van de proefsleuf naast de huidige boerderij. Rechts: Een archeoloog tekent de doorsnede van de potstal.
Br 439 16 scan tekening
Tekening van de doorsnede van de potstal. De gegolfde lagen met daarin het nummer S 003 zijn de karrensporen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven