Pijpelogie.......bestaat dat?

13-12-2019
Pijpelogie
Johan Hesemans en Henk van Sasse van Ysselt, inventariseren de vele duizenden pijpfragmenten afkomstig uit één van de misbakseldumps.


Jazeker! Dit is de studie van de rookpijp. In dit geval gaat het om aardewerk rookpijpjes (ook wel "Goudse pijpen") uit de 17de eeuw die ook in Breda werden vervaardigd.
Breda heeft een unieke collectie rookpijpen uit deze periode. Ze zijn afkomstig uit een aantal afvaldumps met misbakken pijpen ("misbaksels") die in verschillende delen van de stad zijn gevonden.

Misbaksels
Een aantal pijpenmakers liet hun pijpen bakken in een bakoven in de Molenstraat. Daarbij ging het natuurlijk wel eens mis en dan was de oveninhoud in één klap waardeloos en dus onverkoopbaar. Het achtererf van het betreffende werkplaats was dan de ideale dumpplek. Archeologen èn pijpologen kunnen hier bijzonder gelukkig van worden.

Door nauwkeurige bestudering van de vormen, versieringen en merken kan de pijpenproductie in Breda nog beter worden vastgesteld, juist omdat er enkele duizenden pijpenkoppen en -stelen zijn gevonden. De wijze waarop de productie mislukte, en dat kan uit de misbaksels worden afgelezen, levert veel informatie op over bak- en stooktechniek.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven