Over oesters en alikruiken

11-10-2022
BR 37 90 alikruiken en schelpen

In 1990 werd aan de Cingelstraat een begin gemaakt met de bouw van een appartementencomplex, nu Cingelstraat 6-20. Oorspronkelijk waren dit de achtererven van een aantal panden in de Reigerstraat. Achtererven zijn voor archeologen bijzonder interessant doordat er veel afval werd gedumpt, vaak honderden jaren lang,

BR 37 90 cingelstraat

De woonhuizen aan de Reigerstraat hebben ieder een bijzondere geschiedenis. Zoals het huis van Elderen, een hofhuis uit de 16e eeuw. Dit huis kwam voort uit een splitsing van het 14de eeuwse complex, de Herberghe. Zeg maar de stadswoning van de heren van Breda, startend bij Jan van Polanen. Het complex was vermoedelijk ommuurd en omvatte een groot deel van het bouwblok Reigerstraat-Kasteelplein-Cingelstraat-Schoolstraat.
In de foodhall aan de Reigerstraat zijn aan de rechterzijde nog muurdelen van het 14de eeuwse gebouw zichtbaar.

Het opgravingsterrein (met grote afvalkuilen) in 1990 vóór de bouw van het appartementencomplex. Op de achtergrond het huis van Brecht.

Tijdens de opgraving kwamen er opvallend veel 17de eeuwse afvalkuilen tevoorschijn met (platte)oesters en kreukels of alikruiken. Het zijn stevige schelpen en slakkenhuisjes die in tegenstelling tot mossels in de Brabantse zandbodem goed bewaard zijn gebleven. Van mossels wordt vaak alleen een blauw/zwart "velletje" teruggevonden.
Oesters wijzen op een zekere welstand van de bewoners. Van alikruiken weten we dat niet maar ze worden maar zelden in grote hoeveelheden gevonden.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven