In 1990 werd aan de Cingelstraat een begin gemaakt met de bouw van een appartementencomplex, nu Cingelstraat 6-20. Oorspronkelijk waren dit de achtererven van een aantal panden in de Reigerstraat. Achtererven zijn voor archeologen bijzonder interessant doordat er veel afval werd gedumpt, vaak honderden jaren lang,
Over oesters en alikruiken
11-10-2022De woonhuizen aan de Reigerstraat hebben ieder een bijzondere geschiedenis. Zoals het huis van Elderen, een hofhuis uit de 16e eeuw. Dit huis kwam voort uit een splitsing van het 14de eeuwse complex, de Herberghe. Zeg maar de stadswoning van de heren van Breda, startend bij Jan van Polanen. Het complex was vermoedelijk ommuurd en omvatte een groot deel van het bouwblok Reigerstraat-Kasteelplein-Cingelstraat-Schoolstraat.
In de foodhall aan de Reigerstraat zijn aan de rechterzijde nog muurdelen van het 14de eeuwse gebouw zichtbaar.
Tijdens de opgraving kwamen er opvallend veel 17de eeuwse afvalkuilen tevoorschijn met (platte)oesters en kreukels of alikruiken. Het zijn stevige schelpen en slakkenhuisjes die in tegenstelling tot mossels in de Brabantse zandbodem goed bewaard zijn gebleven. Van mossels wordt vaak alleen een blauw/zwart "velletje" teruggevonden.
Oesters wijzen op een zekere welstand van de bewoners. Van alikruiken weten we dat niet maar ze worden maar zelden in grote hoeveelheden gevonden.