Nassaudag 2016

03-10-2016

Vanaf de jaren negentig is door de Gemeente Breda meerdere malen archeologisch onderzoek gedaan op het terrein van het Kasteel van Breda. Tijdens opgravingen in 1992 werd bij de noordvleugel van het kasteel een stortkoker aangetroffen. In deze stortkoker en de naastgelegen stortwaaier was een grote hoeveelheid dierlijk botmateriaal en afval uit de keuken van het kasteel aanwezig. Aan de hand van de botten, zaden en pitten hebben we een indicatie van wat er in de zestiende eeuw op het menu van de kasteelbewoners stond.

Tijdens de Nassaudag kun je een kijkje in deze archeologische keuken nemen. Archeologen laten zien wat er op en rond het kasteelterrein zoal gevonden is en kinderen kunnen zelf als archeoloog aan de slag. Ook het bovengrondse verhaal van Breda als residentiestad zal tijdens de Nassaudag belicht worden.

Neem een kijkje op de website van Breda Nassaustad om te zien wat er op maandag 16 mei en in aanloop ernaartoe te zien en te beleven is in Breda.

Voor wie alle bevindingen van het onderzoek naar het dierlijk bot van het kasteelterrein eens rustig wil (na)lezen, is hier het Erfgoedrapport van dit onderzoek te downloaden.

Br 45 92 stortkoker
De stortkoker waarin de resten van luxueuze kasteelmaaltijden werden teruggevonden.
Nassaudag kinderopgraving
Kinderen mogen zelf aan de slag als archeoloog.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven