Opgraving KMA/binnenplaats 1994

Archeologie
1350 tot 1830
Br4594a 2 Br4594a 2

Bij de aanleg van een nieuw rioolstelsel op de binnenplaats van het kasteel van Breda konden enkele waarnemingen verricht worden. Ter plaatse van het Renaissancepaleis bestond de ondergrond uit een dik ophogings- en/of slooppakket dat vermoedelijk opgebracht is boven op de oorspronkelijk veenlaag van een laaggelegen gebied. Misschien vormde dit nog een deel van het Markdal.

Br 45a 94 topo
Br 45a 94 maurits
De locatie van de rioolbegeleiding op de huidige topografie en op de zgn. Mauritskaart uit ca. 1610 (afbeelding: collectie Koninklijk Huisarchief, 's-Gravenhage)

De oudste bebouwing ter plaatse van het binnenplein van het paleis was een restant van een muurdeel dat mogelijk deel uitmaakte van het oorspronkelijke Polanenkasteel of als uitbreiding ervan geïnterpreteerd dient te worden. Van de vijftiende-eeuwse zuidoost-vleugel, gebouwd in opdracht van Jan IV, van het kasteel werden geen sporen teruggevonden. Tegen de westgevel van het binnenplein werd de fundering van de staatsietrap van het Renaissancepaleis aangetroffen. De trap is gesloopt in de negentiende eeuw en is vooral bekend dankzij iconografische bronnen.

Br 45a 94 1
Br4594a 2
Overzicht van de rioolwerkzaamheden op de binnenplaats met rechts het in de noordwesthoek aangetroffen muurwerk van het Polanenkasteel

Gerelateerd nieuws

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven