Middeleeuwse kan geschonken aan Paulus van Daesdonck Museum.

18-03-2024

Onlangs is het Paulus van Daesdonck Museum in Ulvenhout eigenaar gevonden van een bijzondere middeleeuwse kan die op een bijzonder locatie is gevonden. De kan is geschonken door mevr. van Wijk - Kruijsen uit Rijen. Haar man was destijds de vinder.

Het betreft een laat 13de eeuwse of vroeg 14de eeuwse steengoed schenkkan uit Langerwehe (Dld). Deze kan is in 1970 gevonden in een nu afgesloten Markmeander in de buurt van de Bieberg.
De kan is op een enkele beschadiging na compleet. De locatie van de vondst is bijzonder omdat net ten zuiden hiervan het middeleeuwse "Oude Hof" lag.
In 2003 werd er natuurherstel rond de Mark een opgraving uitgevoerd o.a. op een terrein dat in de middeleeuwen omgracht was. Binnen de gracht lagen twee eilanden. Op het kleinste zou een woning van de Heer van Breda of zijn vertegenwoordiger hebben gestaan, terwijl op het grote eiland de schuren en de onderkomens van het personeel moeten hebben.

Tegenover het Oud Hof, aan de overzijde van de Mark, werd in datzelfde jaar bij de verlaging van de oeverzone een afvalkuil gevonden met vondsten uit diezelfde periode.

Markarm low
Op deze luchtfoto zie u de contouren van het gereconstrueerde "Oude Hof" met daaromheen de nieuw aangelegde meander. Bovenaan de foto de oude afgesloten meander waarin de steengoed kan is gevonden.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven