Nadat we de straten Overakkerstraat en Valkenierslaan op Erfgoedweb hadden gezet (waren we vergeten.....) bestond er in de redactie enige discussie over het Valkeniersplein. De naamverklaring hadden we dus al via de Valkenierslaan. Gerard Otten, onze straatnamenspecialist is dol op op na-oorlogse winkelstrips. We hebben het Brabantplein al beschreven en er verscheen al een artikel over de Bisschopshoeve en de Epelenberg door Frans Gooskens. Maar met het Valkeniersplein is toch iets bijzonders aan de hand en dat is de moeite van een bericht waard.
Het Valkeniersplein voordat het Valkeniersplein werd.
03-02-2025
Drie foto's uit het Stadsarchief die een beeld geven van de locatie waarop het Valkeniersplein is aangelegd. De de foto is genomen vanuit de Prins Hendrikstraat richting Valkenierslaan met rechts de Kerkhofweg. Op de 2e foto is het eerste stuk van de Valkenierslaan te zien tussen de Prins Hendrikstraat en de splitsing naar de Overakkerstraat. Deze beide foto's zijn ca.1955 genomen. De 3e foto is in 1944 genomen vanuit de Dillenburgstraat met links de hoek naar de Kerkhofweg. (foto's: Fotocollectie firma Schreurs (v/h Stutz) en Dio Rovers, coll. Stadsarchief Breda)
De meeste winkelstrips en winkelcentra in Breda werden in een nieuw te ontwikkelen gebied gebouwd. Hier op de grens van Ginneken en Overakker was al volop bebouwing aanwezig. De aanleg van de Fatimastraat / Allerheiligenweg en de aanleg van het Valkeniersplein was dus een forse ingreep in de oude stedelijke structuur.
In de oude situatie ging de Dillenburgstraat over in de Valkenierslaan. De Prins Hendrikstraat ( Karnemelkstraat) had z'n vervolg in de Kerkhofweg. In een ruim gebied rond deze kruising moesten woningen en villa's plaats maken voor een moderne ontsluitingsweg en een winkelstrip.
De locatie van het Valkeniersplein op een topografische kaart uit de jaren '50
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van