De oogtegels uit het Kasteel van Breda

08-06-2021

Als Hendrik III zijn paleis in een grootse Italiaanse Renaissance stijl laat bouwen bestelt hij in Antwerpen onder andere de beroemde oogtegels. Hij deed dat bij het beroemde majolica atelier van Italiaan Guido Andries (di Savino) . Dit atelier bleef meerdere generaties bestaan en de familieleden vormden de grondleggers van de majolica fabricage in de Lage Landen.

Oogtegels3
Oogtegels4 low

De oogtegels bestonden uit twee vormen en zijn op diverse plaatsen in het kasteel teruggevonden maar nooit in hun oorspronkelijke ligging. Ook op opgravingen ver buiten het kasteelterrein zijn fragmenten van deze tegels gevonden. Zijn ze ooit als verzamelobjecten verspreid geraakt ?
Er zijn drie opties waar deze vloertegels oorspronkelijk gelegen hebben. 1) In de noordelijke en oostelijke galerij van het kasteel. 2) in de grote zaal (La Grande Salle) van Hendrik III op de eerste verdieping, 3) Als vloer in de Egmond Galerij hoewel deze optie het meest onwaarschijnlijk is.

Het moet in ieder geval een indrukwekkend geheel geweest zijn. honderden ogen die je aanstaarden........... . Maar met welk doel ? Was het oog een symbool voor waakzaamheid en rechtvaardig bestuur of om gezag te tonen en nederigheid af te dwingen. (tekst en afbeeldingen mede ontleend aan Brabant Erfgoed en Stedelijk Museum Breda.)

Meer lezen ? Kijk eens op de website van het kasteel van Breda Kasteel van Breda - De Veelgeöogde Galerij

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven